Home / Linkovi / Tajna plemena Mursi. Žene stavljaju ploče u usta, a kada vidite zašto sve će vam biti jasno

Tajna plemena Mursi. Žene stavljaju ploče u usta, a kada vidite zašto sve će vam biti jasno

Pleme Mursi iz Etiopije ima i niz svojih ukrasa, ali se jedan posebno izdvaja i zbog njega su jedinstveni na svetu. Ove retke fotografije prikazuju žene iz plemena čije članice u ustima nose ploče, koje im rastežu usta do ekstremnih razmera. Članice plemena Mursi, koje živi u Nacionalnom parku Mago u Etiopiji, počele su da nose ploče u ustima još kao tinejdžerke i postepeno su povećavale njihovu veličinu. Teške ploče, napravljene od gline i veličine i do 13 santimetara u prečniku, koriste se kako bi obeležile tradicionalne rituale i gledaju ih kao znak lepote.

Žene počinju da ih nose sa 15 godina, kada im usne preseče drugi član plemena. Odrezani deo se sanira posle tri meseca i omogućava da usne rastegnu kako bi mogla da im stane ploča.Cezari Filev iz Varšave otputovao je u Etiopiju kako bi se susreo sa ovom zajednicom i uradio je par predvinih fotografija plemena Mursi. – Samo ovo žensko pleme nosi ploče u ustima. Napravljene su od gline i prilično su teške. Što je ploča veća, to je bolje – rekao je ovaj pedesetočetvorogodišnjak iz Poljske.On je rekao da one tokom vremena mogu da uklone ploče kako bi jele obrok. Kao i ostala plemena,Mursi pleme ima i drugi niz svojih ukrasa, uključujući rogove, tetovaže, ogrlice od metaka i ukrase za glavu.

– Postoji nekoliko teorija vezane za ploče, a jedna od njih je da odbije lovce na robove i ljude iz drugih plemena, iako je i ona pogrešna. Etiopljani kažu da je to stvar lepote, baš kao što su u zapadnoj kulturi prihvatljivi pirsinzi, tetovaže i šminka – rekao je Filev. – Za mene, članovi ovog plemena mi se čine veoma srećnim, srećnijim nego što smo mi, i oni definitivno nisu zainteresovani da budu kao mi – zaključio je Poljak. Pogledajte video:

(Izvor: Telegraf.rs)

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *