Home / Linkovi / NIMALO BEZAZLENO: Ukoliko vas svrbe ruke i noge, suhe su vam ruke i imate osip, znak je da bolujete od…

NIMALO BEZAZLENO: Ukoliko vas svrbe ruke i noge, suhe su vam ruke i imate osip, znak je da bolujete od…

Osip na rukama je rezultat iritacije kože te se može razviti u različitim oblicima.

U pitanju je obrambeni mehanizam kojim se koža želi zaštititi od negativnih podražaja iz okoline. Ovisno o vrsti ekcema ili iritacije osip je praćen i drugim simptomima kao što su svrbež ili suhoća ruku.

Osip može biti rezultat bakterijske ili virusne upale, a najčešće zbog stresa, loše higijene i alergije. Najčešći uzročnik je dermatitis gdje se liječenjem nastoje ukloniti uzročnici simptoma uz pomoć brojnih preparata kao što su kortikosteroidne kreme.

Alergijski dermatitis

Alergijski dermatitis je rezultat reakcije tijela na alergen. Može se javiti u akutnom i kroničnom obliku sa simptomima kao što su: perutanje kože, kraste, otečenost kože i crvenilo.

Na početku se osip javlja na mjestu gdje je došlo do kontakta s alergenom, a kasnije se može proširiti na ostatak tijela. Liječenjem se nastoje ukloniti alergeni koji su doveli do reakcije. Pomoći mogu masti, antihistaminici i kortikosteroidne kreme.

Zbog kontakta kože s nekim supstancama iz okoline većina osipa nastaje na rukama, a takva vrsta se naziva kontaktni dermatitis. Najčešće je uzrok različitih kiselina, deterdženta, gelova za tuširanje, kemikalija iz industrijskih proizvoda, sredstva za čišćenje, sapuna i šminke.

Najčešće se očituje kroz suhu kožu na rukama, a nakon toga slijedi osip koji zna biti popraćen svrbežom i crvenilom. Takva vrsta osipa se pogoršava sve dok ne prestane dolaziti u kontakt s uzročnikom.

S obzirom da su neke osobe osjetljivije na iritacijske supstance od drugih kontaktni dermatitis upravo češće zahvaća one osobe koje inače pate od atopijskog dermatitisa, alergija ili astme.

Seboreični dermatitis

Seboreja može uzrokovati perutanje kose, svrbež i crvenilo, a osip se javlja na ušima, obrazima, čelu i obrvama.

Liječenje osipa uzrokovanog seborejom podrazumijeva nekoliko različitih preparata. Tako će za uklanjanje crvenila poslužiti kortikosteroidi, a pomoći može beta karoten te proizvodi s esencijalnim masnim kiselinama.

Atopijski dermatitis

Kronična bolest kože koja se najčešće javlja već u ranoj fazi djetinjstva i traje do pete godine. Osip se javlja na području koljena, kod laktova i na rukama. Uzročnici su najčešće: stres, alergija na određene namirnice, kozmetički preparati i inhalacijski alergeni.

Za liječenje se primjenjuju hidratantni kozmetički proizvodi te kortikosteroidne kreme. Ne treba zaboraviti ni na redovno pranje neutralnim sapunom.

Neovisno o tome koja je vrsta dermatitisa u pitanju, kod liječenja može pomoći:

izbjegavanje stresa

čišćenje organizma

kupke s morskom soli

izbjegavanje alergena i toksina

Osip na rukama

Alergije su rjeđi uzrok osipa na rukama, a javljaju se u trenucima kada koža ruku češće bude izložena određenim alergenima kao što su plastični materijali, guma i metali. Alergijska reakcija često može biti izazvana i nošenjem narukvica ručnog sata ili nakita od neplemenitih materijala.

Najteži slučajevi osipa na rukama se javljaju zbog dishiriotičnog ekcema, a neugodno stanje koje uzrokuje stvaranje plikova se zove dishidrioza koja se javlja ispod površinskog sloja kože te je praćena crvenilom i svrbežom.

Osip na rukama se često zamijeni za psorijazu koja najčešće pogađa dlanove i javlja se na rukama. Psorijaza se rijetko pojavljuje na dlanovima zbog čega osip na rukama nije simptom koji određuje ovu bolest.

Iako se nalazite u skupini onih koji su skloni alergijskim reakcijama, postoji način kako spriječiti osip. Potrebno je pridržavati se sljedećih savjeta:

Za vrijeme boravka na niskim temperaturama potrebno je zaštititi ruke kremom i rukavicama.

Najbolje je izbjegavati plastične rukavice, ali ako ih morate nositi zbog prirode posla, ispod njih stavite pamučne rukavice.

Prije pranja ruku uklonite nakit jer može zadržati vlagu te uzrokovati iritaciju. Nakon pranja ruku na kožu nanesite hidratantnu kremu.

Prilikom odabira sapuna za ruke uvijek birajte proizvode koji se sastoje najviše od prirodnih sastojaka.

Izbjegavajte zadržavanje ruku u toploj vodi kako bi spriječili sušenje kože, a što može dovesti do ekcema.

Za liječenje osipa se najčešće preporučuje kombinacija krema i ulja za njegu osjetljive i nadražene kože, a redovitim korištenjem se povlači u roku od 10 dana.

Ukoliko ranice na rukama uzrokuju infekcije potrebno ih je liječiti antibioticima. U nekim težim slučajevima liječnici prepisuju kreme na bazi steroida koje uspješno i brzo rješavaju probleme, ali nedostatak je što dugotrajnom upotrebom oslabljuju kožu.

Manji osip na rukama se može ublažiti prirodnim preparatima tako da se čajem od kamilice nježno čisti koža, prirodnim esencijalnim uljima se pruža zaštita koži od vanjskih utjecaja i aloe vera djeluje umirujuće i protuupalno.

izvor: (SB / Savjetnica)

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *