Home / Linkovi / TUŽNE SUDBINE SRPSKIH GLUMACA Životi ovih umetnika završili su se NAJVEĆIM TRAGEDIJAMA

TUŽNE SUDBINE SRPSKIH GLUMACA Životi ovih umetnika završili su se NAJVEĆIM TRAGEDIJAMA

U trenutku kada je sudbina režirala njihove živote, legendarni glumci nisu mogli da promene scenario. Okončanje njihovih života tragičniji su od bilo kog filma ili predstave, a njihovo postojanje je obeležilo epohu jednog vremena.

Heroina jedne epohe, Sonja Savić, za mnoge filmske kritičare imala je sjajnu karijeru. Debitovala je u najvećim filmskim ostvarenjima, a bez problema u “Uni” glumi zavodljivu devojku i isto tako u “Šećernoj vodici” buntovnicu, koja obožava sve muške poslove. U javnosti je otvoreno govorila da je konzumirala marihuanu, čega se nije stidela.

Nažalost, po pričama mnogih, bila je uvučena u mnogo gori pakao narkotika, te je usled prevelike doze koju je unela u sebe preminula 23. septembra 2008. godine. Pronađena je mrtva u stanu u Beogradu, a daljom obdukcijom konstatovano je da je preminula usled prevelike doze heroina i morfijuma. Po sopstvenoj želji sahranjena je u rodnoj Donjoj Grbavici, a na dan smrti imala je 47. godina. Jugoslovenska kinematografija je pamti po filmovima “Davitelj protiv davitelja”, “Balkaski špijun”, “Sekulina ženidba”, “Lude godine” i mnogim drugim.

Dušan Pekić preminuo je u 19. godini, a veliku populanost stekao je kada je u filmu Srđana Dragojevića “Rane” igrao čuvenog Pinkija. Sa svega 15. godina upisao se u stranice istorije domaćeg filma, a ujedno postao i najveća zvezda krajem devedesetih godina. Životni scenario za njega je imao drugu ulogu, poput njegovog junaka u “Ranama”.

Dušan je imao kratak bljesak u životu i tragičan kraj koji nije mogao ni u najstrašnijim snovima da predvidi. U trenutnu kada je završio film doneo je odluku da će upisati Akademiju dramskih umetnosti, kako bi postao veliki glumac. Nažalost to se nikada nije desilo. Pinki odlazi na služenje vojnog roka u Kraljevo i u noću između 26. i 27. marta 2000. goidine umire u vojnoj kasarni.

Uzrok smrti nikada nije utvrđen, ali su u to vreme pričalo da je umro usled velike količine heroina, ali oni koji su ga poznavali imali su tvrdnju da je bio ugušen u snu.

Tog dana kada je preminula glumica Ena Begović, plakala je cela Jugoslavija. Prema pričama mnogih po njenom životu bi mogao da se snimi film, a ona je oduvek dobijala velike uloge na malim ekranima. 1996. godine je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao biciklista, a zbog tog dela osuđena je na četiri godina uslovne kazne. U tom periodu povukla se iz javnosti i nije želela uopšte da se oglašava.

Zatrudnela je i na svet donela devojčicu kojoj je dala ime Lana. Velika tragedija sačekala ju je tačno 40 dana nakon što je ispunila najveću životnu želju. Poginula je 15. avgusta 2000. godine u saobraćajnoj nesreći, a u vozilu su se pored nje nalazili njen suprug Josip Radeljak, njegov sin iz prvog braka Leo koji je upravljao vozilo, kao i njena majka Tereza Begović i ćerkica Lena.

Ena je preminula usled povreda glave, dok su ostali članovi porodice prošli sa manjim povredama. Usledilo je suđenje koje je trajlao sedam godina, Leo je oslobođen krivice, a kao glavni faktor nesreće navodi se neispravan menjač na džipu. Cela serija automobila je povučena iz prodaje, a na dan smrt Begovićeva je imala 40. godina.

Milenko Zablaćanski bio je legendarni srpski glumac koji je svojom glumom osvajao gledaoce u brojnim serijama, predstavama i filmovima. U trenutnu kada je Milenko doživeo saobraćajnu nesreću, uveliko se premijerno prikazivala serije “Bela lađa”, gde je on tumačio jednu od glavnih uloga. Tešku saobraćajnu nesreću doživeo je 5. januara 2008. godine u blizini Užica kada je vozač iz suporotnog smera uleteo u njegovu traku. Glumac je zadobio teške povrede glave i smešten je bio u Užičkoj bolnici.

Pošto mu se zdravstveno stanje nije poboljšalo i nije se budio iz kome, Milenko Zablaćanski je nekoliko dana kasnije helikopterom prebačen na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gde je preminuo 22. januara. Sahranjen je 25. januara 2008. u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju u 53. godini života. Stomatolog Petar Šišović, koji se zakucao u auto Zablaćanskog, izjavio je da je to uradio kako bi izbegao vozilo iz suprotnog smera koje je išlo ka njemu, a ubrzo je osuđen na minimalnu zavrosku kaznu od godinu dana zatvora i zabranu da upravlja motornim vozilom 12 meseci.

Film “Dom za vešanje” i uloga Perhana obeželila je život Davora Dujmovića. Nije imao ni 18 godina kada je cela Jugoslavija znala za njega, a svega pet godina kasnije proglašen je za najboljeg glumca u Evropi. Dolazi u kontakt sa heroinom i tada započinje njegova bitka sa drogom. Pokušavao je nekoliko puta da se leči, ali nije bilo uspeha. Ostaje upamećena njegova izjava o dejstvu heroina na njega.

– Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal’”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću – izjavio je tada glumac. Zbog rata u Sarajevu, odlazi za Beograd i to kod rođaka, a tada uspeva da snimi još nekoliko filomova kao što su “Top lista nadrealista”, “Underground”.

31. maja 1999. godine Davor je izvršio samoubistvo vešanjem u Novom Mestu u Sloveniji. Imao je 30 godina.

Svi ga pamte po ulozi u seriji “Bolji život” gde je tumačio ulogu ujka Koste, ali glumac Predrag Laković svoj život okončao je tragično. Kolege su u javnosti govorile da je bio veliki samotnjak, povučeni sanjar i strastveni pecaroš na Mrtvoj Tisi. Jednom prilikom tokom pecanja udavio se u reci u blizini porodične vikendice. Tog leta, lokalni alasi ostali su šokirani kada su pronašli njegovo beživotno telo. Spekulisalo se da je u smrt otišao samovoljno.

Imao je brata blizanca Dragana Lakovića od kojeg je bio stariji 5 minuta.

Čuveni Dragan Maksimović poznatiji kao Maksa proslavio se brojnim ulogama u karijeri koja je bila duga pune tri decenije. Njega su 2001. godine ispred nekadašnjeg restorana “Beli grad” pretukli huligani, naočigled prolaznika. Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom. Pretukla ga je grupa skinheda, navijača fudbalskog kluba “Rad”, revoltirana zbog gubitka meča sa “Obilićem”. On u tom trenutku nije želeo da se obračunava sa navijačima jer je imao operisano oko zbog katarakte. Imao je prelom butne kosti i karlice, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja lekari nisu mogli da ga operišu.

Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija. Nešto više od dva meseca kasnije, tačnije 4. februara 2001. godine preminuo je od embolije. Dok je boravio u postelji nije želeo da sarađuje sa policijom i bilo šta govori o napadu, već je tražio da se ti mladi huligani ne gone krivično. Preminuo je u 52. godini života.

Glumio je i u filmovima “Petrijin venac”, “Šmeker”, “Vreme čuda”, “Poslednji krug u Monci”, “Rane”, “Pad Italije”, “Nož”, “Mi nismo anđeli”, “Crni bombarder”, “Stršljen”, “Lepa sela, lepo gore”.

Za legendarnog jugoslovenskog glumca Bekima Fehmiju mnogi su govorili da je bio veliki glumac, ali isto toliko veliki čovek. Bio je određena spona između Srba i Albanaca. Kada se pogleda Bekimova karijera može se videti da je igrao u preko 45 filmova. Svakako najzapaženiji je “Skupljači perija” koji je bio na festivalu u Kanu, a malo je falilo da bude novimanovan za Oskara.

Povukao iz javnog života krajem 80-ih godina zbog loše situacije u zemlji. Objavio je svoju knjigu uspomena “Blistavo i strašno” 2001. godine. Niko nije mogao da nasluti da će na sebe podići ruku 15. juna. 2010 godina. U svom stanu u Beogradu, pucao je iz pištolja sebi u usta, dok je njegova supruga Branka Petrić bila u pozorištu. Ostavio je pismo u kojem je zamolio za tišinu o njegovoj smrti i da se niko do članova porodice ne oglašava tim povodom. Ovaj svet napustio je u 74. godini.

Izvor Blic.rs Zabava Vesti

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *