Home / Linkovi / Možda je i vi imate ? Kako prepoznati simptome kile

Možda je i vi imate ? Kako prepoznati simptome kile

KILA (Hernia) označava ispupčenje tkiva, najčešće crijeva ili masti pod kožu kroz prirodni ili stečeni otvor u trbušnoj stijenci. Nastaje zbog urođenih slabosti mekotkivnih struktura ili se razvija tokom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Lokacija određuje naziv kile. PREPONSKA KILA – Čini 75% svih kila trbušnog zida i oko 25 puta je češća u muškaraca nego u žena. Ove kile dijelimo u dvije odvojene grupe, direktnu i indirektnu. Obje se nalaze u preponi ali imaju različita polazišta. Oba tipa kila izgledaju slično kao ispupčenje u preponi, i nekad je teško razlučiti o kojem se obliku radi.

FEMORALNA KILA – Femoralni kanal je dio kroz koji prolaze femoralna arterija, vena i živac kada napuštaju trbušnu šupljinu i dolaze na natkoljenicu. Ovo je normalno uzak prostor, ali nekada može biti tako velik da kroz njega prolaze organi trbušne šupljine. Ona se prezentira kao ispupčenje ispod preponskog nabora u srednjoj liniji.Obično je češća u žena i ima veći rizik komplikacija od ingvinalne kile. PUPČANA KILA – Učestalost između (10-30%) često vidljive kod rođenja kao izbočenje u predjelu oko pupka. Ovo se dešava kada se otvor na trbušnom zidu koji bi normalno trebao biti zatvoren ne zatvori u potpunosti. Ako je mala obično se zatvori do druge godine. One koje se ne zatvore ili su od početka velike treba operirati u dobi između 2 i 4 godine. Ova kila se može razviti i u odraslih zbog slabosti u ovom dijelu prednjeg trbušnog zida ili u žena nakon poroda

VENTRALNA KILA – Operativne procedure na prednjem trbušnom zidu mogu kasnije dovesti do pojave kila na tom mjestu. Po statistici mogućnost pojave nakon kirurškog zahvata je od 2 do 10 %. SPIGELIEVA KILA – Dosta rijetka, nalazi se na vanjskom rubu m.rectus abdominis (ravnog trbušnog mišića), koji se nalazi na nekoliko centimetara bočno srednje trbušne linije. OBTURATORNA KILA – Ovo je ekstremno rijetka kila i javlja se obično kod žena. Kod ove kile sadržaj prolazi kroz obturatorni kanal. Budući da kod ove kile nema klasičnog izbočenja prvi znak postojanja ove kile mogu biti znakovi crijevne opstrukcije (mučnina i povraćanje). EPIGASTRIČNA KILA – Javlja se kao izbočenje u srednjoj trbušnoj liniji između pupka i donjeg rebrenog luka. Ova kila obično sadrži mast, a vrlo rijetko crijeva. Formira se u zoni relativne slabosti prednjeg trbušnog zida i često je bolna. Pogledajte video:

Izvor: poliklinika-medicus2000.com / merdijan

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *