Home / Linkovi / ČEKA LI BALKAN NEŠTO STRAŠNIJE OD SNIJEGA I HLADNOĆE: Da li nam prijeti nova kataklizma već za 10-ak dana? (FOTO)

ČEKA LI BALKAN NEŠTO STRAŠNIJE OD SNIJEGA I HLADNOĆE: Da li nam prijeti nova kataklizma već za 10-ak dana? (FOTO)

Za samo desetak dana temperature će iz dubokog minusa skočiti u debeli plus, a razlika od nevjerovatnih 30 stepeni, osim do ozbiljnih zdravstvenih problema, mogla bi da dovede i do – poplava.

Svi se i dalje sjećamo stravičnih slika iz maja 2014. godine, kada su poplave uništile veliki broj domova i opustošile gradove kroz koje su protutnjale. Zato nam se danas ledi krv u žilama i na samu pomisao da tako nešto može da se ponovi.

A kako stvari stoje, ako se obistine predviđanja meteorologa, sličan scenario je i te kako moguć. Na to su upozorili i meteorolozi Akjuvedera istakavši da će zbog otapanje velikih količina snijega sa Alpa cijeli Balkan biti u riziku od izlivanja rijeka i pojave klizišta.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da je ovih dana napadalo mnogo snijega, posebno na planinama, a da se već od petka očekuje nagli porast temperature do 15 stepeni koji će dovesti do brzog topljenja snježnog prekrivača.

– Kako temperatura od petka bude rasla, snijeg će prelaziti u kišu. A mnogo je snijega na planinama, ne samo kod nas nego i u Hrvatskoj, na Alpima, u Sloveniji. Topljenje snijega dovešće do rasta rijeka, a kiša će dodatno uticati na veći nivo vode – kaže Đurić.

On objašnjava da u narednim danima ne treba da brinemo, ali da definitvino treba biti na oprezu.

– Ako sve krene naglo da se topi, manjih poplava će biti sigurno, a najugoroženiji će biti brdsko planinski potoci. Sa druge strane, ako topljenje krene od Alpa, podići će se i nivo velikih rijeka, što bi moglo da dovede i do ozbiljnijih izlivanja – objašnjava sagovornik.

izvor: (Telegraf.rs)

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *