Home / Linkovi / DAČIĆ KAO SLOBA: MUSLIMANI U BIH ŽELE RAT? E, PA DOBIT ĆE GA!

DAČIĆ KAO SLOBA: MUSLIMANI U BIH ŽELE RAT? E, PA DOBIT ĆE GA!

Referendum o danu RS-a mnogi smatraju uvodom u odcjepljenje Republike Srpske od BiH što je odnose između Sarajeva i Beograda ovoga tjedna dovelo do usijanja…

Dodik ne popušta, a tenzije u Bosni i Hercegovini rastu iz dana u dan. Iako ga je Ustavni sud proglasio neustavnim, a Vijeće za provedbu mira u BiH i nezakonitim, vlasti Republike Srpske u nedjelju 25. rujna namjeravaju održati referendum o danu svog entiteta (9. siječnja).

Referendum mnogi smatraju uvodom u odcjepljenje Republike Srpske od BiH što je odnose između Sarajeva i Beograda ovoga tjedna dovelo do usijanja. Nakon što je ratni zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović u utorak izjavio da je u BiH sada moguć novi ratni sukob te kako bi se Republika Srpska u njemu mogla održati najviše dva tjedna, stigle su oštre reakcije srbijanskih političara koji su Halilovićeve izjave shvatili kao otvoren poziv na rat.

‘Srbija neće dopustiti napad na Srpsku’…

Najburnije je reagirao Ivica Dačić, bivši Miloševićev kadar, a danas šef srpske diplomacije. Haliloviću je između redaka poručio da će, ako ga želi, rat i dobiti.

– Njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno, jer pokazuju da postoje ratni planovi, koji se baziraju na procjeni da Republika Srpska ne može izdržati više od 10 do 15 dana i da ju ni Srbija ne može obraniti – rekao je Dačić poručivši da Srbija želi mir, ali neće dopustiti vojni napad i uništenje Republike Srpske.

Za Dačića referendum je muslimanima samo izgovor da se uništi Republika Srpska. Napao je i Ustavni sud zbog zabrane referenduma:

– Ustavni sud je mogao promijeniti barem jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis, već izgovor za ratne namjere i planove, za što se muslimani u BiH očito spremaju – kaže Dačić.

I dok poruke iz Beograda neodoljivo podsjećaju na one od prije 25 godina, general Halilović smatra da u BiH i dalje na svim stranama postoji dovoljan broj ljudi koji bi željeli ratovati.

Kraj Daytonskog sporazuma?

U Sarajevu mnogi smatraju da bi najavljeni referendum značio i kraj Daytonskog sporazuma kojim je 1995. u toj zemlji okončan rat. Cijelu priču o referendumu Halilović je opisao kao izvrsnu predizbornu temu kojom je Dodik praktički matirao oporbu u entitetu uoči općinskih izbora u BiH, zakazanih za 2. listopada.

A što Srbima u Srpskoj znači 9. siječnja, datum oko kojega u nedjelju po svemu sudeći izlaze na referendum? Toga dana 1992. godine skupština je usvojila deklaraciju objave “Republike Srpske Bosne i Hercegovine”.

Ni dva mjeseca nakon 9. siječnja 1992. u BiH je izbio krvavi rat, a 1995. Daytonskim mirovnim sporazumom legalizirano je postojanje Republike Srpske na 49 posto teritorija BiH.

Izvor: dn-novine.info

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *