Home / Linkovi / SVJETSKE SILE U SARAJEVU DALE NAREĐENJE VISOKOM PREDSTAVNIKU: POGLEDAJTE ŠTA ĆE URADITI SA BH POLITIČARA…

SVJETSKE SILE U SARAJEVU DALE NAREĐENJE VISOKOM PREDSTAVNIKU: POGLEDAJTE ŠTA ĆE URADITI SA BH POLITIČARA…

Politički direktori iz zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira zasjedali su u Sarajevu kako bi sagledali političku situaciju u BiH, a danas je bila organizovana pres-konferencija u vezi toga. Tim povodom, gost Dana uživo bio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice. O situaciji u BiH, Inzko je rekao kako je u našoj zemlji već osam godina i da je vidio dosta toga, a da su danas izrazili zabrinutost kao i uvijek, ali da su glavne teme bili izbori.

Spomenuo je i slučaj Ljubić kao i mijenjanje Izbornog zakona. Naveo je kako su pričali o korupciji, izvještaju Wigemarka, o tome kako idu evropski procesi, ali i vladavini prava. Inzko je spomenuo i kako je mnogo bh. građana otišlo iz zemlje, ali da treba da ostanu ovdje i mijenjaju situaciju u svojoj državi. Poručio je i da svako ima bonska ovlaštenja, odnosno, da svaki građanin ima olovku i da može iduće godine birati nove stranke. Na pitanje da prokomentariše haške presude, ali i pojedine političke lidere koji slave ratne zločince je kazao: “To je jako osjetljivo pitanje i prvo trebamo misliti na žrtve ovih sukoba. Također, nikad ne smijemo da zaboravimo da je poslije svakog rata važno da se nađe istina, da se uspostavi mir. Pogledajte samo u Njemačkoj koliko ima spomenika Jevrejima, Romima; koliko su svjesni svojih prošlosti. Što se tiče odluka u Hagu, važno je da se nađe istina a sad je tamo ostalo nekoliko miliona dokumenatata, sve je snimljeno”. O Čovićevoj reakciji nakon presude Prliću i ostalima je istakao: “Ljudi u međunarodnoj zajednici su bili ogorčeni.

Kasnije smo iz Hrvatske čuli da se poštuje odluka suda u Hagu i bez toga nećemo imati budućnosti. Trebamo biti svjesni da su sada Nijemci i Izraelci i Poljaci veliki prijatelji, a bilo je miliona mrtvih”. O istupu člana Predsjedništva BiH u Beogradu je kazao da bi bilo dobro kada članovi Predsjedništva BiH idu u inozemstvo, da imaju papir i zajedničke tačke. Visokog predstavnika smo upitali da prokomentariše i 500 pitanja koja su ostala nedogovorena za Upitnik te nam je kazao: “Važno je da su se i oko onih odgovorenih usaglasili, a inače je kod pregovora uvijek onih posljednjih 5 ili 10 posto najteže. Evropa je dobro mjesto i važno je da se što brže nađe odgovor na ova pitanja”. posljednjih 5 ili 10 posto najteže. Evropa je dobro mjesto i važno je da se što brže nađe odgovor na ova pitanja”.

N1

O nama cura

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *