Home / Zabava i zanimljivosti / Zaronili su u DŽINOVSKU RUPU u okeanu i otkrili dosad neistražen i NESTVARAN SVET (FOTO)

Zaronili su u DŽINOVSKU RUPU u okeanu i otkrili dosad neistražen i NESTVARAN SVET (FOTO)

Grupa ronilaca nedavno je istražila Plavu rupu (Blue Hole) u Velikom koralnom grebenu kod Australije. Duboka rupa u morskom dnu nalazi se 200 kilometara severoistočno od ostrva Dejfrim, a u njoj se krije pravi mali čarobni svet korala.

Reč je o velikoj šupljini u morskom dnu, otvorenoj prema površini, okruženoj ostrvcima sačinjenim od krečnjaka ili od koralnog materijala. Nastala je tokom poslednjeg ledenog doba kada je nivo mora bio osetno niži nego što je danas.

Tokom vremena, dok je to područje bilo kopno, kiše i hemijski nagrizajuće materije rastopile su krečnjaččko tlo i stvorile su velike špilje. Nakon nekog vremena svod tih špilja je popustio, pri čemu su nastale ovakve podmorske provalije. A s postepenim otopljavanjem nakon završetka ledenog doba, ove šupljine su se ispunile vodom jer je nivo mora počeo nezaustavljivo da raste.

Independent navodi da je Džoni Gaskel, morski biolog iz Australije, podelio na Instagramu fotografiju uz koju je dopisao:

– Plavu rupu su geolozi ranije opisivali navodeći da je možda starija čak i od čuvene Velike plave rupe u Belizeu. Ovo mesto je jedno od najslabije istraženih delova Velikog koralnog grebena. Kako bismo stigli do ovog mesta morali smo da putujemo 10 sati tokom noći da bi nas dočekalo savršeno vreme i savršena plima. I vredilo je.

On je napisao i to da su zidovi ove rupe pod morem vrlo nalik lokaciji koju su istraživali nekoliko nedelja ranije, samo što je ova rupa dublja i skoro savršeno okrugla.

– Juče smo ronili nešto dublje od 20 metara, pre nego što smo naišli na sedimente koji su nas polako usmeravali prema središtu. Bilo je divno videti zdrave koralne kolonije – rekao je Gaskel.

Gaskel je nedavno za Huffington Post rekao da je ovu veliku podmorsku rupu otkrio tako što je pretraživao “Gugl” mape. I jednom kad je uočio nešto neobično, odlučio je da se tamo i uputi.

Otkriće zdravih korala u Plavoj rupi posebno je ohrabrujuće zbog toga što je Veliki koralni greben u protekle dve godine prošao dva razdoblja odumiranja kada su povišene temperature mora dovele do toga da korali gube svoje alge koje im daju boju.

Tako dolazi do bleđenja koralja. Ukoliko temperatura mora na vreme opadne, korali mogu da prežive.

No, za one korale kod kojih je proces uzeo previše maha, više nema spasa.

“Plava rupa” u Belizeu široka je 300 metara i 125 metara duboka. Smatra se najvećom takvom u svetu, dok je najdublja na svetu podmorska rupa u Južnokineskom moru, duboka 301 metar.

IZVOR:www.blic.rs

O nama cura

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *