Home / Pravoslavlje / DANAS JE SVETITELJ ZA KOG JE U SRBIJI VEZANA LEGENDA O JUNAŠTVU: Pripazite, jednu stvar ne smete raditi(VIDEO)

DANAS JE SVETITELJ ZA KOG JE U SRBIJI VEZANA LEGENDA O JUNAŠTVU: Pripazite, jednu stvar ne smete raditi(VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici na današnji dan sećaju se svetog mučenika Nestora, prijatelja svetog Dimitrija i junaka za kog su u Srbiji vezane velike legende o njegovim podvizima i junaštvu.

Neznabožni car Maksimilijan (240-310) uživao je u gladijatorskim borbama, a njegov ljubimac bio je nepobedivi gladijator Lije, džinovske građe. Kada bi ponestalo dobrovoljaca za borbe, Liju su u arenu izvodili hrišćane, koje je ubijao sa sadističkim zadovoljstvom.

Mladi hrišćanin Nestor iz Soluna, snažan telom, divan licem, sa bradom koja je tek počela rasti, videvši nevino ubijane hrišćane odvaži se i reši da izađe na megdan Liju. Otišavši svetom Dimitriju u tamnicu, ispriča mu kako je Lije toga dana ubio mnogo hrišća i zatraži blagoslov od svog učitelja.

Dimitrije je blagoslovio mladića i rekao mu: „Lija ćeš pobediti, ali ćeš za Hrista postradati“.

Borba je okupila mnogo publike, a prisustvovao je i car Maksimilijan. Okupljeni su odvraćali Nestora i unapred žalili jer će poginuti u mukama, ali se on prekrstio, rekavši: „Bože Dimitrijev, pomozi mi“.

Nestor je pobedio do tada nepobedivog gladijatora, bacio ga na koplja na kojima je džin ubzo umro u mukama. Nestor se prekrstio se pred carem i publikom i uzviknuo: „Neka živi Bog Dimitrijev“, dok je narod vikao „Veliki je Bog Dimitrijev“.

Car Maksimilijan je bio postiđen i uplašen od moguće pobune osokoljenih hrišćana i zato je naredio vojnicima da ubiju i Nestora i Svetog Dimitrija, koji su tako završili svoj zemaljski život 306. godine posle Hrista. Nestora su posekli mačevima, Svetog Dimitrija gađali su kopljima.

Za ovog velikog junaka i mučenika u Srbiji je vezana i jedna posebna legenda:

Legenda iz Podrinja kaže da su Stojanu Deviću Turci iz Doboja oteli najstariju kćer, lepoticu.

Nesrećni otac krenuo je peške za njima u poteru, ali nije mogao da ih stigne. Oprhvan tugom, nastavio je da ide putem, kada se pred njim našao čovek u crnoj rizi (monaškoj mantiji) na belom konju.

Stojan ga je bogobojažljivo pozdravio, a ovaj, skidajući kapuljaču, upita Stojana šta ga muči. Stojan mu je ispričao šta se dogodilo, a neznanac ga je pozvao da uzjaše istog konja iza njega.

Njih dvojica su tada poletela zajedno uvis i u trenu prestigli Turke. Kad su Turci videli nebeskog konja, pali su tresnuvši glavama o zemlju.

Sveti Nestor, on je bio taj neznanac u crnoj mantiji na belom konju, nijednom Turčinu nije oprostio život, nego ih je sve posekao, a Stojanovu ćerku izbavio.

Zatim je uzeo dva turska konja, namazao ih čudotvornim travama i onda su svo troje poleteli do Drine.

Predanja kažu da je mnoge gradove izbavio od aždaja i drugih prokletinja.

Kako je ubijao jednog po jednog zmaja, iz njega su izlazili gušteri i ostala gamad. U pojedinim delovima Srbije na ovaj dan ne otvaraju ambare i ne diraju koš sa žitom da ne bi miševi zatirali useve.

Izvor: Opanak/Mondo

O nama danilo

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *