Home / Linkovi / BEOGRAD NA VODI TONE, POSAO VEKA NA KORAK OD PROPASTI: Arapi digli ruke! Kinezi preuzimaju posao?

BEOGRAD NA VODI TONE, POSAO VEKA NA KORAK OD PROPASTI: Arapi digli ruke! Kinezi preuzimaju posao?

Zemljište u Savskom amfiteatru je puno vode, zbog čega bi zgrade kasnije mogle da počnu da se urušavaju. Potrebna su dodatna novčana ulaganja da bi se to rešilo, ali je Arapima to neisplativo. Kinezi imaju tehnologiju za ispumpavanje vode

Projekat „Beograd na vodi“, koji aktuelna vlast predstavlja kao „posao veka“, nalazi se na korak od propasti, a glavni krivci za to mogli bi da budu Arapi, koji uveliko razmišljaju da se povuku iz zajedničkog posla sa Srbijom jer su shvatili da je posao potpuno finansijski neisplativ, otkriva Kurir. Već su, kako saznajemo, u toku pregovori s Kinezima, s novim investitorima.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Glavni razlog neuspeha je zemljište koje nije adekvatno za ovakav megalomanski projekat, na šta su ukazivali i brojni stručnjaci.

 

– Zemljište u Savskom amfiteatru je puno vode, nije dobro urađena drenaža, pa sve to stvara velike probleme, zbog čega bi, ako se sve na vreme ne uredi, čak i zgrade kasnije mogle da počnu da se urušavaju, pucaju i tonu. Potrebna su dodatna novčana ulaganja da bi se to rešilo, ali je Arapima to neisplativo. Oni se nisu nadali ovakvim uslovima gradnje i tako lošem kvalitetu zemljišta, pa sada nameravaju da se povuku – priča izvor Kurira i dodaje:

 

– Arapi su već razgovarali s određenim kineskim kompanijama, kojima žele da prodaju svoj udeo u srpsko-arapskom preduzeću „Beograd na vodi“. Velike su šanse da bi, umesto njih, u ovaj projekat mogli da se uključe Kinezi, koji imaju tehnologiju za ispumpavanje vode. No, sve je još neizvesno i dok se to ne reši, što bi moglo i da potraje, čitav projekat je u krizi i na korak od propasti – kaže izvor Kurira.

FOTO: MARINA LOPIČIĆ

A da strah od pucanja i potonuća zgrada u „Beogradu na vodi“ nije bezrazložan pokazuje i slučaj urušavanja dela obale na Savskom šetalištu. Naime, deo obale koji su radnici počeli da popločavaju urušio se, što dovoljno govori o kvalitetu zemljišta.

Prema rečima Gorana Rodića, potpredsednika Građevinske komore Srbije, sve i da pumpe koje ispumpavaju vodu rade 24 sata dnevno, voda će, kada one prestanu s radom, sve da poplavi i „onda ćemo bukvalno da dobijemo Beograd na vodi“.

– Tu ima mnogo stvari da se radi. Taj neko ko je radio projekat morao je sve da predvidi, pa i urušavanje (dela obale, prim. aut.). Vidite, sve može da se reši, ali mnogo više košta. Da pumpe prestanu da rade, sve bi bilo pod vodom za 48 sati – kaže Rodić.

Inače, podsetimo, radovi na izgradnji Beograda na vodi ovih dana skoro da su prekinuti, nakon što su Arapi otkrili da je Srbija žestoko varala pumpajući fakture u zajedničkoj srpsko-arapskoj firmi, o čemu je Kurir pisao. Naime, Arapi su, prema našim saznanjima, kontrolisali dosadašnje poslove u gradnji i otkrili da je srpska strana naduvala troškove, i to tako što je izvođač radova „nabildovao“ fakture za troškove izgradnje.

Kurir je već nekoliko puta slao pitanja kompaniji „Beograd na vodi“, ali odgovore nikada nismo uspeli da dobijemo.

FOTO: DAMIR DERVIŠAGIĆ

Ivan Ninić

TEKTONSKI POTRES ZA VLADU SRBIJE

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže za Kurir da bi izlazak Arapa iz ovog projekta bio tektonski potres za Vladu Srbije i dokaz da je investicija od samog starta promašena:

– Ugovor može da se ustupi novom partneru, ali to otvara niz ozbiljnih pitanja i problema s kojima će se naša država suočiti. Uostalom, pitanje je ko će u tom slučaju da pokrije sve dosadašnje gubitke i nepredviđene troškove umesto Arapa. Iluzija je da će Kinezi olako da uđu u štetan posao i da investiraju novac bez posebnih garancija Srbije.

FOTO: BETA

Ksenija Petovar

VOJNA TAJNA

Ksenija Petovar, penzionisana profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, ranije je upozoravala da čitav projekat prati ćutanje nadležnih, te da se o troškovima, ceni projekta i preuzetim obavezama ne raspravlja „kao da je to vojna tajna iz vremena Hladnog rata“:

– O tome ko će biti vlasnik tog zemljišta, da li je zemljište poklonjeno, prodato ili dato u zakup, po kojoj ceni, kakve su implikacije vlasničkog statusa zemljišta, nema ni reči.

 

Kurir / Ekipa Kurira

 

Foto: Damir Dervišagić, Marina Lopičić, Nebojša Mandić

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *