Home / Pravoslavlje / Обичаји на Митровдан: Ако желите да испоштујете традицију ово ОБАВЕЗНО морате урадити на дан Светог Димитрија

Обичаји на Митровдан: Ако желите да испоштујете традицију ово ОБАВЕЗНО морате урадити на дан Светог Димитрија

Обичаји на Митровдан које морате испоштовати ако поштујете српску традицију

Обичаји на Митровдан
Обичаји на Митровдан

У српском народу дан светог Димитрија познат је као Митровдан. То је једна од већих слава, крсно име неких еснафа и дан одржавања заветине у многим местима.

Обичај је код нашег народа да се на Митровдан отпуштају слуге којима је истекао уговор и изнајмљују нове. Овај дан је легендаран и по томе што су се хајдуци тада растајали да би негде презимили зиму и поново се састали о Ђурђеву дану следеће године. Митровданак, хајдучки растанак; Ђурђев данак хајдучки састанак.

А ОВО ОБАВЕЗНО МОРАМО ИСПОШТОВАТИ НА МИТРОВДАН –

Уочи Митровдана и Ђурђевдана треба да је свако код своје куће, јер ко тада не буде код своје куће, тај ће се преко целе године ноћивати по туђим кућама.

Постоји и веровање да уочи Митровдана морају да буду завршени сви велики послови, нарочито велики радови на пољу и друге ствари које се раде напољу. Сматра се да је време после Митровдана варљиво, односно да зима може сваког часа да изненади, па се зато учврстило мишљење да је лоша срећа ако се нешто остави за после великог празника.

За Митровдан се верује и да предсказује каква ће бити зима. Ако је дан сунчан…

Зима ће бити блага, са мало изузетно хладних дана. Ако на Митровдан падне снег, верује се да ће се задржати све до априла.

У Србији постоји и веровање да на Митровдан не треба грдити малу децу, колико год да су погрешила или безобразна, јер ће наводно онда целе године бити несташна.

У Србији је одавно обичај да неко ко се зове Димитрије има надимке Мита и Митар, због чега је и дан Светог Димитрија добио народни назив Митровдан.

Празник је посвећен античком команданту Солуна, светом Димитрију, који је погубљен због ширења хришћанства. Увек се слави 8. новембра и на петом је месту листе највећих српских слава.

 Izvor: opanak.net

O nama cura

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *