Home / Linkovi / UZBUNA U BIH, RADOST U SRBIJI: Pogledajte šta je Ratko Mladić uradio u Hagu kako bi izašao na slobodu…

UZBUNA U BIH, RADOST U SRBIJI: Pogledajte šta je Ratko Mladić uradio u Hagu kako bi izašao na slobodu…

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića zatražila je obustavu postupka pred Haškim tribunalom zbog “sistemske pristrasnosti” ovog suda.

Mladićevi advokati su zatražili i izuzeće sudije Alphonsa Oriea i Cristopha Fluggea, te imenovanje novih “nepristrasnih” sudija na njihovo mjesto.

Odbrana je zatražila da se postupak obustavi te da se oformi posebna radna grupa Vijeća sigurnosti Ujedinjenih Nacija (UN), koja će u roku od tri mjeseca sačiniti izvještaj o tome da li su Mladićeva prava na pošteno suđenje i presumpciju nevinosti prekršena.

Odbrana je istakla da su Mladićeva prava prekršena jer pravnici koji su radili na presudi Radovanu Karadžiću sada rade na pripremi presude Mladiću, kao i zbog toga što su dvojica od trojice sudija iz njegovog vijeća prethodno iznijeli stavove o tome da je on kriv.

“Suština ovog problema je što su sudije Orie i Flugge unaprijed osudili Mladića i donijeli značajne zaključke o njemu. To ugrožava njihovu mogućnost da budu nepristrasni”, navela je Odbrana.

U podnesku se navodi i kako su trojica sudija Žalbenog vijeća, kao i sam predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius prethodno donijeli zaključke o krivici Mladića, što onemogućuje pošteno suđenje.

U konačnici, Odbrana se žalila da je predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron – koji će raditi žalbeni postupak – rekao da je Mladić kriv, a isto su ponovili i visoki dužnosnici UN-a.

Sve to, kako se navodi u podnesku, pokazuje da “prezumpcija krivice preovladava ovim Tribunalom do te mjere da se dovodi u pitanje mogućnost da optuženi dobije pošteno suđenje”.

U obrazloženju podneska, Mladićevi advokati izvukli su paragrafe iz ranijih presuda Haškog tribunala u vezi s Srebrenicom i Sarajevom, a u kojima je predsjednik Tribunala Agius, članovi Vijeća Alphons Orie i Cristoph Flugge, kao i druge sudije Žalbenog vijeća donijeli određene zaključke u vezi s Mladićem.

Posebno je naglešen zaključak iz presuda koje se tiču Srebrenice, a u kojima je Mladić označen kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao ubistvo vojno sposobnih muškaraca, prenosi BIRN.

U odnosu na Merona, Mladićevi branioci su naveli da je on prethodno javno izjavio da “Tribunal neće smatrati svoj rad završenim dok Karadžić i Mladić ne budu privedeni pravdi”.

“Jasno je da ne postoji prezumpcija nevinosti za optuženog pred ovim tribunalom. Osim poništenja postupka, jedino moguće rješenje jeste trajna obustava postupka zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava”, navodi se u podnesku.

Mladiću se sudi za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u nekoliko općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Za iste zločine, Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora.

Izvor : ciknews.com

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *