Home / Linkovi / Naučnici u čudu: Duboko u pećinama Meksika ovo je spavalo 50.000 godina, a sada se probudilo (FOTO)

Naučnici u čudu: Duboko u pećinama Meksika ovo je spavalo 50.000 godina, a sada se probudilo (FOTO)

Naučnici su ekstrahirali dugo godina uspavane mikrobe iz unutrašnjosti poznatih divovskih kristala u pećinama planine Naica u Meksiku, te su ih potom oživjeli, piše BBC.

kristali-pecina (1)

Organizmi su ostali zatvoreni u gipsu prije najmanje 10 hiljada, a vjerovatno i do 50 hiljada godina, postavši još jedan primjer sposobnosti života da se adaptira i nosi s najneprijateljskijim okruženjima, piše BBC.

Pronađeni organizmi su veoma neobični, te nemaju ‘rođake’ u postojećim genetskim bazama podataka, otkriva Penelope Boston, direktorica astrobiološkog instituta NASA-e u Kaliforniji koja je pronalaske otkrila na godišnjem sastanku Američkog udruženja za napredak nauke (AAAS).

Duboko zakopane pećine Naica otkrili su rudari prije gotovo sto godina u potrazi za srebrom i drugim metalima. Te su pećine veoma interesantne naučnicima zbog takozvanih ekstremofila, mikroba koji preživljavaju u naizgled nemogućim uslovima.

kristali-pecina (2)

Okruženje u pećinama je veoma toplo, između 40 i 60 stepeni Celzija, te je vlažno i kiselo. U njima nema svjetla, pa svaki organizam koji želi preživjeti mora biti sposoban vršiti kemosintezu, odnosno održavati se obrađivanjem kamenih minerala. Naučnici su već identifikovali mikrobe koji su živjeli na zidovima tih pećina, no njihova izolacija iz nekoliko metara dugačkih kristala je iznenađenje.

 

Doktorica Boston je sa svojim kolegama otvorila te kristale koji nastaju milionima godina i uzorkovala njihove sadržaje. Pronašli su bakterije i prabakterije koje su potom reanimirali u svojim laboratorijima. Postojala je zabrinutost da su ti organizmi samo rezultat kontaminacije od strane te skupine naučnika ili rudarskih operacija, no direktorica iz NASA-e tvrdi kako su poduzeti svi potrebni protokoli.

kristali-pecina (3)

Naučnici su ranije tvrdili da su uspjevali u oživljavanju insekata koji su bili uspavani nekoliko miliona godina, zatočeni u kristalima soli ili leda. Sve te tvrdnje su sporne, no Boston ističe kako ih je spremna prihvatiti nakon svega čemu je svjedočila u Naici i drugim sličnim okruženjima. Pošto je zaposlena u NASA-i kao astrobiolog, ona ističe značaj ovakvih pronalazaka za potragu za životom u svemiru. Svako ovakvo otkriće na Zemlji omogućava nam da primjenimo slični atlas mogućnosti na drugačija planetarna okruženja, tvrdi Boston.

Mnogi naučnici smatraju da ako negdje u Sunčevom sustavu također postoji život, da je to najvjerovatnije u podzemlju, gdje se organizmi kemosintetiziraju, baš kao oni u pećini Naica.

Izvor: avaz.ba

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *