Home / Svijet i dešavanja / STIGLA JE I DUGOROČNA PROGNOZA: Evo koliko nas snega i LEDENIH dana očekuje OVE ZIME!

STIGLA JE I DUGOROČNA PROGNOZA: Evo koliko nas snega i LEDENIH dana očekuje OVE ZIME!

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstojećoj sezoni. Bar tako prognoziraju meteorolozi. Oni najavljuju da će ove zime najniža temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama.

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkog hidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana.

Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki. Po prognozi možemo očekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

FOTO: RHMZ PRINTSCREEN

– Srednja maksimalna temperatura u toku predstojeće zime se očekuje u intervalu od pet do osam stepeni u nižim predelima, a u višim od jedan do četiri. Srednja minimalna temperatura se očekuje u intervalu od minus dva do jedan u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa – objašnjava Ana Savović iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZa.

Što se tiče padavina, po prognozi ovog centra nije moguće znati tačno kada možemo očekivati sneg, ali se najvljuje da će količina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prosečna.

Procenjuje se da će biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok će na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sudeći ovo će biti jedna od blažih zima.

Inače, najhladnija zima u Srbiji zabeležena je 1953/1954. godine sa srednjom temperaturom vazduha od minus 4,7 stepeni, dok je najtoplija zima bila 2006/2007. godine sa temperaturom od četiri stepena.

Kada padne prvi sneg…

Prvi snežni pokrivač se u većini mesta u Srbiji prosečno beleži tokom prve nedelje decembra.

Na planinama je prosečan datum pojave prvog snežnog pokrivača u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prosečan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima južne i zapadne Srbije prosečan datum je poslednja nedelja novembra.

Najraniji datum pojave prvog snega je 31. avgust 1995. godine na Kopaoniku, kada je izmereno jedan centimetar snežnog pokrivača.

U nižim krajevima zemlje prvi sneg je najranije zabeležen 5. oktobra 1972. godine u Požegi i Ćupriji sa tri centimetara snežnog pokrivača. Najkasnija zabeležena pojava prvog snežnog pokrivača je 27. mart 1951. godine kada je u Nišu izmerena visina snega sedam centimetara.

(Izvor: Kurir.rs)

O nama cura

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *