Home / Astrologija / Planete u astrologiji: Saturnova karmička lekcija

Planete u astrologiji: Saturnova karmička lekcija

Saturnov grafički znak sastoji se od krsta, koji odgovara materiji, i izokrenutog slova S, koje simbolizuje prihvatanje i predavanje. U ovom znaku se može prepoznati srp boga vremena Hronosa. Ako se znak posmatra kao suprotan znaku za Jupiter, izokrenut više liči na Jupiterov znak, i onda može označavati dušu zarobljenu u materiji.

Iako pripadaju istoj grupi društvenih planeta, Jupiterovu ekspanziju i optimizam, smenjuju Saturnovo ograničenje i melanholija. Kada se dodirnu pitanja granica, materijalne uslovljenosti, tradicije i sudbine, ulazi se u područje kojim vlada Saturn. Budući da se nalazi na poslednjem mestu u nizu od sedam planeta, Saturn je od davnina nazivan „čuvar praga“. On označava princip granica i ograničenja, dužnosti i odgovornosti, strogog reda i discipline, kao i samopregornog rada i samoodricanja na putu do ostvarenja ciljeva. Put ambicije i samoostvarenja na poslovnom planu naspram ostvarenja želja na emotivnom planu.

Na psihološkom nivou, Saturn može označavati i unutarnja, nametnuta samoograničenja, kojih ponekada nismo svesni. Saturnova ograničenja su naročito izražena u detinjstvu. Nosioci takvih zabrana i zapovesti su obično roditelji ili neke druge osobe od autoriteta za dete. Pozitivna strana ovih ograničenja je u tome što na ovaj način dete postepeno uviđa šta je dozvoljeno. Ono se tako priprema za integraciju u širu zajednicu, kakvo je društvo. Saturn se u principu odnosi na onaj unutarnji ugrađeni mehanizam koji služi svrsi samoograničenja. Dok Sunce u natalnom horoskopu predstavlja volju, Saturn predstavlja sudbinu. Raskorak između lične volje i neumitne sudbine je prisutan samo kada se sudbina posmatra kao nešto spoljašnje. Prvi korak ka njihovoj sintezi, odnosno ka slobodi, jeste da čovek sebe prihvati onakvog kakav jeste. Drugim rečima, treba da prihvati ograničenja prouzrokovana sopstvenim karakterom.

Tu stupa na scenu takozvana karmička lekcija Saturna.

Svi moramo da prođemo kroz tu životnu školu i da se suočimo sa sadržajima Saturna koji nas najčešće uči kroz bolna životna iskustva i može se definisati onom poznatom izrekom „Patnjama se pamet stiče“. Drugim rečima, ako se karakterna unutarnja i spoljašnja stvarnost ne integrišu i ne osveste, ako ne uspemo da povežemo prave uzroke naših okolnosti i njihove povezanosti sa našim karakterom i delovanjem, onda dolazi do bolnih razočarenja, patnji i teških sudbinskih udaraca.

Stoička filozofija je ovaj problem definisala rečima: „Sudbina vodi onog ko joj se pokorava, a vuče onog koji joj se opire“. Ovladavanje Saturnovim kvalitetima rezultira shvatanjem lične slobode u kontekstu kosmičkih zakona.

 

Čovek tokom života u proseku doživi najviše tri Saturnova povratka. To su periodi dubokog sazrevanja ličnosti i velike rekapitulacije životnog iskustva.

Saturn je trenutno u znaku Strelca. U okviru ovog Saturnovog tranzita, svi oni koji imaju Saturn na poslednjim stepenima Strelca u natalnom horoskopu, potom pripadnici znaka Strelca (a u ovom periodu, posebno oni koji pripadaju trećoj dekadi ovog znaka), kao i pripadnici poslednje dekade znaka Blizanaca, nalaze se u životnim okolnostima kada treba da raskinu sa okovima nekih delova svoje prošlosti, takozvane stare, okoštale forme života i u svoj život unesu nešto novo kako bi uspostavili suštinski kvalitet života i nastavili svoju mirnu životnu plovidbu.

O nama cura

Vidi još

Čuvajte se ljubomore ova tri horoskopska znaka!

Ljubomora je osećaj koji je često nerazdvojan od ljubavi, no jednako kao što može uništiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *