Home / Pravoslavlje / OVO MORATE ZNATI: Ako ne slavite krsnu slavu, POSTOJI SAMO JEDAN PRAVI NAČIN da odredite SVOG SVECA!

OVO MORATE ZNATI: Ako ne slavite krsnu slavu, POSTOJI SAMO JEDAN PRAVI NAČIN da odredite SVOG SVECA!

Možda ovo niste znali, ali ako nemate slavu ili želite da je promenite, postoji samo jedan regularan način da to uradite.

 Ukoliko nemate krsnu slavu, možete uzeti sveca na čiji dan ste kršteni ili jednostavno da odaberete sveti dan na koji ćete se krstiti, pa onda tog svetitelja da uzmete za krsno ime.

Slavu možete birati i po datumu koji je zbog nečega značajan u vašem životu. Recimo, ako vam se nešto desilo loše ili dobro, pa vam je taj svetac pomogao na neki način, onda tog svetitelja možete izabrati kao zaštitnika kuće i porodice. Naravno, sve to se radi u dogovoru sa parohom.

Inače, običaj je da se krsna slava prenosi sa oca na sina. Na osnovu slave lako može da se zaključi koje porodice potiču od istog pretka.

 Ako slave istu slavu, onda su im isti preci. Sinovi koji se ožene i ostanu u očevoj kući svi zajedno ostaju u toj kući i slave istog sveca. U slučaju da se sin oženi i odseli iz svoje kuće, opet bi trebalo da slavi svoju slavu.
  Slava je zaštitinik doma, Božji blagoslov i zaštitnik svih ukućana, a posebno dece. Crkva posebno savetuje mlade parove koji žele da osnuju porodice, da obavezno preuzmu slavu od svog oca. Nakon osnivanja porodice, sin treba da dođe na očevu slavu.

Nakon što se kolač iseče, otac bi trebalo da iz svoje desne ruke preda jednu četvrtinu kolača sinu, poljube se, pa potom, jedan drugom čestitaju slavu. Otac tada poželi sinu dug i zdrav život sa ženom i porodicom.

 Drugi deo kolača uzima sin, a potom ga deli sa porodicom. Slavljenjem slave se zahvaljutete Bogu na svim molitvama koje mu upućujete.

(Izvor: Telegraf.rs)

O nama cura

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *