Home / Pravoslavlje / LEPE VESTI! Srbi i Bošnjaci obnavljaju crkvu kod Nove Varoši: ZAJEDNO ZA SPAS PRAVOSLAVNE SVETINJE!

LEPE VESTI! Srbi i Bošnjaci obnavljaju crkvu kod Nove Varoši: ZAJEDNO ZA SPAS PRAVOSLAVNE SVETINJE!

Crkva posvećena Svetom Blagoveštenju u Štitkovu kod Nove Varoši sagrađene je pre 150 godina na temeljima manastira knezova Raškovića koga su početkom 19. veka spalili Turci. Obnovu crkve, koju decenijama nagriza vlaga, pomoglo je oko 400 pojedinaca, firmi i organizacija. Crkvu decenijama nagrizala vlaga.

 Među 400 priložnika koji su pomogli obnovu crkve u Štitkovu, pored meštana Srba, jesu i lokalni Bošnjaci. Prva faza radova je privedena kraju, a crkvu je osveštao novi episkop mileševski Atanasije. U obnovu svetinje proteklih godinu dana uloženo je više od 7,5 miliona dinara.

Donacije vernika koji su pomogli obnovu pojedinačno iznose od hiljadu do dva miliona dinara. Radovi u Štitkovu su najveći i najvredniji na sakralnim objektima koji se ove godine izvode u Eparhiji.

– Dao je ko je koliko mogao, a posebno raduje to što je među priložnicima i desetak Bošnjaka, odnosno muslimana. Nadamo se novim priložnicima jer radovi još nisu završeni. Imena svih biće upisana u Monografiju Štitkova i obnove Hrama – kaže Vojin Vučićević iz Odbora za obnovu crkve u Štitkovu.

 Crkva je podignuta u centru Štitkova, mesta koje je etno-oaza narodnog graditeljstva zbog brvnara koje su građene kada i hram, a i dalje se koriste za stanovanje. Zidove crkve decenijama nagriza vlaga od obližnjeg veštačkog jezerceta, pa je obnova bila preko potrebna. Radovi su stali i biće nastavljeni čim se prikupe potrebna sredstva.

– Tokom dosadašnje obnove najviše novca je utrošeno za horizontalno presecanje vlage i novi krov od bakarnog lima. Ostalo je još da se ozida zvonik i obave konzervatorsko-restauratorski radovi na ikonostasu, kao i da se uradi drenaža i odvod atmosferskih voda. Neophodno je i da se podzidaju obale oko crkve nastale otkopom zemlje koju je voda nanosila više od sto godina – kaže Vučićević.

Manastir na čijim je spaljenim temeljima sagrađena crkva podigao je sredinom 17. veka tadašnji patrijarh Gavrilo iz čuvene kneževske porodice Rašković, koja je stolovala u Štitkovu, a porušili su ga 1813. godine Turci.
Spomen ratnicima

 Slikari konzervatori su letos sačuvali i autentičan izgled spomen- natpisa ratnicima na unutrašnjim zidovima, po kome je crkva u Štitkovu karakteristična. Spomen-natpis sa imenima 107 poginulih iz pet sela u ratovima od 1912. do 1918. godine rađen je u fresko tehnici u malteru na zidu.

(Izvor: Kurir.rs)

O nama cura

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *