Home / Svijet i dešavanja / Strašna fotografija koja i danas izaziva hiljade komentara: Njemac objesio djevojčicu u vunenim čarapama, ruke joj vezane telefonskim kablom

Strašna fotografija koja i danas izaziva hiljade komentara: Njemac objesio djevojčicu u vunenim čarapama, ruke joj vezane telefonskim kablom

Drugi svjetski rat je davno iza nas, ali užasne stvari koje su se događale tokom rata, zvjerstva, baš kao na ovoj fotografiji, su nauk da nikada ne treba da zaboravimo šta se desilo srpskom narodu tokom invazije nacista na Jugoslaviju u periodu od 1941. do 1945. godine, piše srbijanski “Telegraf”.

Potresna njemačka fotografija uslikana je neposredno prije pogubljenja Lepe Radić, djevojke rođene 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške.

Potresna njemačka fotografija uslikana je neposredno prije pogubljenja Lepe Radić, djevojke rođene 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške.

Djevojčica Lepa je završila zanatsku školu u Gradišci, gde je i živjela do početka 1941. godine kada su je ustaše odvele u obližnji zatvor. Nakon bjekstva priključila se partizanima, a učestvovala je u nekoliko važnih bitaka. U kozarskoj ofanzivi su joj poginuli otac Sveto, Milan, 15-godišnji brat jedinac, i stric Vlado.

Prilikom napada njemačke 7. SS divizije “Princ Eugen”, na Nijemce je ispucala sve metke i junački se borila do kraja. Ipak, Nijemci su je savladali kundacima i vezali. Nakon trodnevnog zlostavljanja, dovedena je pred podignuta vješala, kod željezničke stanice u Bosanskoj Krupi. Ruke su joj bile vezane telefonskim kablom, bez cipela, samo u vunenim čarapama.

Prije nego su joj natakli omču na vrat, uzviknula je: “Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti!” Na gubilištu su joj govorili da će joj pokloniti život ako kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom i partizanima. Lepa im je odgovorila: “Nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!”.

Imala je svega 17 godina kad su je objesili.

U izvještaju o egzekuciji SS-ovci su bili napisali da je: “Banditkinja, obješena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat”.

haber.ba

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *