Home / Svijet i dešavanja / ŠOKANTNO SAZNANJE | TITO NIJE UMRO 4. MAJA: JA SAM ISKLJUČIO APARATE I TITO JE UMRO DANA…

ŠOKANTNO SAZNANJE | TITO NIJE UMRO 4. MAJA: JA SAM ISKLJUČIO APARATE I TITO JE UMRO DANA…

Prije 37 godina, a prema službenoj verziji 4. maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, lider socijalističke Jugoslavije.

Ipak, prema tvrdnjama njegovog doktora, doživotni predsjednik SFRJ-a zapravo je umro dan ranije, ali su mu na današnji dan službeno isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

Doktor Predrag Lalević, hirurg i anesteziolog, koji je tokom 16 godina saTitom bio na 106 putovanja u inozemstvu, opisao je ranije za Telegraf zadnja četiri mjeseca Titovog života u bolnici u Ljubljani. Lalević je bio dio konzilija, koji se četiri mjeseca grčevito borio za život maršala. On je učinio ono po čemu će zauvijek biti spominjan u historiji nekadašnje države – ugasio je aparate koji su Tita održavali na životu.

– U prijepodnevnim satima počela je hemodijaliza. Međutim, nakon izvjesnog vremena, došlo je do pada krvnog pritiska koji se nije popravljao, pa je morala biti prekinuta. Svi članovi konzilija, dežurni doktori, ali i najbolje i najstručnije medicinske sestre koje su njegovale predsjednika, okupili su se oko kreveta. Tito se lagano gasio – priča Lalević.

Kako dodaje, iako je respirator normalno radio, na EKG-u su se zapažale promjene koje su ukazivale na skori kraj, a to je prema njegovim riječima bio i kraj Titovog života. Lalević je opisao i sam čin službene smrti Tita:

Konačno, u 15.05 sati EKG je pokazao ravnu crtu, znak da je srce prestalo kucati. U punoj tišini proveli smo pokraj kreveta još 15-ak minuta, a onda sam pogledao profesora Bogdana Brecelja, najstarijeg u konziliju, pokazujući mu aparate, koji su i dalje zvučnim signalima pokazivali da rade, na što je on kimnuo glavom.

Bio je to znak da ih isključim. Isključio sam respirator, EKG monitor, pacemaker i elektronsku pumpu za ubrizgavanje lijekova u venu. Potom smo napustili sobu – ispričao je Lalević.

izvor: avaz.ba

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *