Home / Linkovi / PANIKA U AUTOBUSU ZA OSIJEK: Carinici su videli da nešto mrda u kesi, a kada su je otvorili, ZALEDILI SU SE OD STRAHA (FOTO) (VIDEO)

PANIKA U AUTOBUSU ZA OSIJEK: Carinici su videli da nešto mrda u kesi, a kada su je otvorili, ZALEDILI SU SE OD STRAHA (FOTO) (VIDEO)

Autobus hrvatskih registarskih oznaka koji vozi iz Novog Sada u Osijek zaustavljen je u utorak na graničnom prelazu Ilok

Carinici na graničnom prelazu Ilok pregledali su autobus koji je stigao iz Novog Sada, u prtljažniku su primetili da se u jednoj platnenoj kesi nešto pomera, a kad su je otvorili videli su pitona i udava.
Autobus hrvatskih registarskih oznaka koji vozi iz Novog Sada u Osijek zaustavljen je u utorak na graničnom prelazu Ilok. Carinici su pregledali autobus, a vozač im je otvorio prostor za prtljag.

 

Iznenadili su se kad su videli da se nešto pomera u platnenoj kesi. Uzeli su je, otvorili i bili su šokirani prizorom. U kesi su bile dve žive zmije – kraljevski udav i burmanski albino piton. Carinici su ih stavili na sigurno, dok ih nije preuzeo Mirko Milec iz Centra za zbrinjavanje zaštićenih životinja.

 

– Zmije su u dobrom stanju. Kod mene će ostati dok Ministarstvo zaštite okoline i prirode ne donese odluku u njihovoj sudbini – rekao je Milec, vlasnik privatnog Zoološkog vrta u Ruščici.

S obzirom na to da vozač autobusa nije prijavio zmije, protiv njega je podnet prekršajni nalog pa je kažnjen s 1500 kuna (200 evra). Ove zmije nisu na popisu zaštićenih vrsta.

Kraljevski udav je neotrovan i naraste do tri metraBurmanski piton naraste oko četiri metra, a takođe nije otrovan.

Foto: carina.gov.hr

Foto: carina.gov.hr

Što se tiče krijumčarenja ezgotičnih životinja, godišnje se u Hrvatskoj prošvercuje na hiljade egzotičnih vrsta. Glavni motiv nezakonite trgovine leži u zaradi, koja se na globalnom nivou kreće od 60 do 150 milijardi kuna.

Carinska uprava Ministarstva finansija prošle je godine otkrila 12 pokušaja krijumčarenja zaštićenih vrsta životinja, od čega ih je devet zabeleženo kao CITES slučajevi (primerci zaštićeni međunarodnom konvencijom).

Foto: carina.gov.hr

Foto: carina.gov.hr

– Najčešće su to slučajevi krijumčarenja kornjača čančara, kože kraljevskih pitona, kamenih korala i nekih vrsta papiga – kažu iz Carinske uprave.

Što se tiče borbe protiv nezakonite trgovine životinjama i sprečavanjja iste, bitna je edukacija i podizanje svesti o tom problemu.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *