Home / Pravoslavlje / VELIKI ČOVEK PATRIJARH PAVLE: Priča koju ne znate, o muslimanu iz Srebrenice i dobroti Patrijarha

VELIKI ČOVEK PATRIJARH PAVLE: Priča koju ne znate, o muslimanu iz Srebrenice i dobroti Patrijarha

Srbi su spasili Mahmedaliju, a muslimanka Efeta Veseli zverski ubila malog Slobodana.

 Rat u Bosni odneo je mnoge živote, između ostalih, strašnu sudbinu su doživeli i dvanestogodišnjaci, Slobodan Stojanović i Mehmedalija Ahmić, koji su živote izgubili 1992. i 1993. godine.

Prema rečima vladike Filareta, počivši patrijarh Pavle je bio zadovoljan svojim narodom kada je čuo da su srpski borci iz rejona Zvornika i Srebrenice, posle svega što su im ranije priredile komšije muslimani, tog 18. maja 1993. prekinuli borbe da bi spasavali život Mehmedaliji Ahmiću (12), koji je teško postradao čekajući američki padobran. Tražio je da ga vodimo na VMA u posetu mališanu. General Jovičić, tadašnji načelnik, javio nam je kada mu je rođendan i tada je patrijarh Mehmedaliji darovao sat sa ličnom posvetom.

– Mehmedalija je u stvari postradao kada je eksplodirao kontejner sa oružjem koji su Amerikanci desantirali muslimanima iz Srebrenice – ispričao je vladika Filaret.

slobodan3_0

Vest o prebacivanju dečaka iz Srebrenice u Beograd na lečenje brzo se pročula Beogradom između ostalog i zato jer su dečaka spasavali borci kojima je Naser Orić prethodno poharao domove i pobio najmilije ali i zato što se javilo 20 njih da doniraju svoju kožu malom muslimanu. Patrijarh Pavle je bio dirnut zbog toga.

 Hapšenje Efete Veseli, u Švajcarskoj, žene koja ga je zverski ubila u julu 1992. pokrenula je oluju emocija na ovim prostorima. Samo tri meseca nakon sahrane Slobodana Stojanovića, Srbi su pomogli muslimanskom dečaku istog godišta.

Vlada RS obezbedila je novac za spomenik i prebacila ga na namenski račun Udruženja boraca RS. Novac je potom nestao, a Slobodan je ostao zaboravljen bez obeležja. Vladika dabrobosanski Vasilije je 2008. govorio da bi dečaka iz Donje Kamenice trebalo kanonizovati kao sveca.

– Velika je to bruka i sramota oko nestanka para za spomenik dečaku – rekao je Vojo Gušić, potpredsednik Udruženja boraca RS i dodao:

– Ne znamo kako ga je utrošilo bivše rukovodstvo, tragova u papirima nema. Koliko ove nedelje ponovo ćemo sesti i pokrenuti sve iz početka. Slobin spomenik će stajati u Drinjači – rekao je Gušić.

 

Ilija i Desanka Stojanović, roditelji Slobodanovi, još su bili živi kada je počelo da se priča da će njihovo dete dobiti spomenik kakav zaslužuje. Kada su novinari 2008. u selo Đevanje gde su Stojanovići živeli, doneli priču da se njihovom dečaku postavlja spomen-obeležje, majka je, kažu, dala izjavu za TV, a onda je od uzbuđenja doživela šlog i umrla.

Izvor: beograd.in

O nama cura

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *