Home / Pravoslavlje / Putin odredio gde će biti PRAVOSLAVNO SVETILIŠTE: Tu je kršten knez Vladimir koji je doneo hrišćanstvo slovenskim plemenima (FOTO) (VIDEO)

Putin odredio gde će biti PRAVOSLAVNO SVETILIŠTE: Tu je kršten knez Vladimir koji je doneo hrišćanstvo slovenskim plemenima (FOTO) (VIDEO)

Putin i Medvedev su tokom posete ovom kompleksu razgledali retke i vredne eksponate, a posebno ih je zainteresovala tablica s drevnom zakletvom građana Hersonesa da će štititi svoj grad

Vladimir Putin izjavio je da je za privlačenje turista u Sevastopolj neophodno obnoviti grad, a on je tokom posete ovoj oblasti otkrio i koji deo bi mogao da postane “ruska Meka”.

Ruski predsednik je pod obnovom mislio na renoviranje spoljnog izgleda, komunalne strukture i istorijski centar.

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Putin je naveo da je jedno od značajnih istorijskih mesta kulturno-istorijski kompleks “Hersones Tavrijski”, gde je održan sastanak. On je dodao da je s premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom razgovarao o mogućnosti da se ovaj muzej posebno tretira.

Vladimir Putin je takođe predložio da se Hersones preobrazi u takozvanu “rusku Meku”, piše “Sputnjik”.

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Putin i Medvedev su tokom posete ovom kompleksu razgledali retke i vredne eksponate, a posebno ih je zainteresovala tablica s drevnom zakletvom građana Hersonesa da će štititi svoj grad. Prema mišljenju većine istraživača, tekst zakletve, urezan u ploču od belog mermera, potiče iz 3. veka. Zakletva sadrži podatke o državnom ustrojstvu Hersonesa i granicama države.

“Hersones Tavrijski” je jedan od najvećih naučno-istraživačkih centara, u kojem rade arheolozi iz celog sveta. Muzejska kolekcija ima 214.000 eksponata i godišnje ga posećuje nekoliko desetina hiljada ljudi.

Foto: Wikipedia/J29

U obraćanju federalnoj skupštini 2014. godine Putin je naglasio posebnu ulogu Hersonesa u istoriji zemlje.

– Upravo ovde na Krimu u drevnom Hersonesu, kršten je knez Vladimir koji je zatim krstio celu Rusiju. Hrišćanstvo je postalo moćna duhovna ujedinjujuća snaga koja je omogućila da se u formiranje jedinstvene ruske nacije i zajedničke državnosti uključe plemena i plemenski savezi najrazličite krvi iz širokog istočnoslovenskog sveta.

Foto: Wikipedia/Dmitry A. Mottl

Protestna nota Kijeva

Inače, Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine uputilo je Ministarstvu inostranih poslova Rusije protestnu notu povodom putovanja Putina u Sevastopolj.

– Ukrajinska strana smatra ovu posetu grubim narušavanjem državnog suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine – navedeno je u saopštenju.

Foto: Wikipedia/Andrew Butko.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

O nama cura

Vidi još

DANAS SLAVIMO JEDAN OD NAJTUŽNIJIH PRAZNIKA: Vernici ako ste u nevolji uradite samo ovu jednu stvar

Jedini uslov je da se iskreno pomolite Za Srpsku pravoslavnu crkvu i vernike danas je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *