Home / Svijet i dešavanja / (UZNEMIRUJUĆI FOTO) KRVAVE USTAŠE SE VESELE POSLE KLANJA SRBA: Ovo je najbolesnija fotografija Drugog svetskog rata

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) KRVAVE USTAŠE SE VESELE POSLE KLANJA SRBA: Ovo je najbolesnija fotografija Drugog svetskog rata

Miško Ratković i njegov drug ustaški su koljači koji su leta 1941. godine uslikani kako se zamazani srpskom krvlju cerekaju i klibere negde na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske

 

Trilj je mirno mestašce u Dalmaciji koje je kroz istoriju bilo od velike važnosti zbog toga što je tu bio jedini prelaz preko nabujale Cetine, a i danas je tu jedan od najvećih mostova preko te reke.

 

Upravo je Trilj rodno mesto Miška Ratkovića, jednog od dva čoveka sa ove bizarne fotografije nastale leta 1941. godine, na teritoriji takozvane Nezavisne Države Hrvatske. Gde tačno — ne zna se.

FOTO: ZNACI.NET/MUZEJ REVOLUCIJE NARODA JUGOSLAVIJE

Da nema sačuvanog opisa ove fotografije mogao bi čovek da pomisli da se to samo dva mladića dobro zabavljaju, da su se možda namazali uljem dok su popravljali automobil.

 

A ipak, opis njen sačuvao je od zaborava kontekst i stavio je možda na prvo mesto top-liste najbolesnijih fotografija koje su na teritoriji Jugoslavije nastale tokom Drugog svetskog rata, a možda i na prvo mesto globalne te top-liste.

 

Jer ova dvojica ustaša, Miško Ratković i drugi čije ime nije sačuvano, koljači su zamazani ljudskom krvlju, verovatno Srba, snimljeni možda tokom predaha, dok se cerekaju i krive od smeha.

 

Toliko je nadrealan ovaj prizor da smo u nekoliko navrata pomislili da je to samo neki partizanski službenik lupio opis iz propagandnih pobuda, ali smo se onda setili nekoliko činjenica: ustaše jesu klale, mnogo su klale, i mnogim je ustašama koje su to radile čin klanja Srba i Jevreja bio savršeno normalan. Ako im je već normalan, što se ne bi kliberili nakon klanja?

 

Bolesno.

 

I koliko je bolesna ova fotografija, ne možemo to da ne ponovimo. Bolesna!

kurir.rs

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *