Home / Zabava i zanimljivosti / KAKO DA ZNAŠ DA LI SMRDIŠ: Možda širiš loš zadah i neprijatan miris, a da to ni ne znaš

KAKO DA ZNAŠ DA LI SMRDIŠ: Možda širiš loš zadah i neprijatan miris, a da to ni ne znaš

Nema čoveka koji se nije zapitao kako drugi ljudi doživljavaju miris njegovog tela – da li smrdim ili mirišem drugima…

S obzirom da je svako srođen sa sopstvenim mirisom tela toliko da ga uopšte ne primećuje, niti oseća, kako bilo ko može znati kada neprijatno miriše?

Svako od nas veoma brzo detektuje i najmanji smrad, tj. neprijatan miris druge osobe, međutim, svoj primetimo tek kad stvari postanu ekstremne. To je deo našeg odbrambenog mehanizma. Kada bismo osećali svoje smradove, ne bismo bili sposobni da uočimo eventualnu opasnost u okolini.

Iako nas sopstveni nos uvek laže kada smo sami u pitanju, postoje neke cake da ga prevarimo i zaista nanjušimo da li smrdimo ili ne.

Ovaj test podrazumeva se da već vodimo računa o ličnoj higijeni, da se redovno tuširamo i peremo zube. Dakle ne radi se o utvrđivanju neprijatnih mirisa nakon teškog znojenja ili rada u istoj odeći danima, već o jednodnevnom znoju i odeći koja se redovno pere, s obzirom da nakon par dana nepranja svaka osoba smrdi i tu nema priče.

Njuškanje odeće nakon skidanja

Kada dođete kući odložite stvari koje ste tog dana nosili, napravite pauzu, istuširajte se, obucite skroz čistu garderobu, izluftirajte prostoriju, gledajte TV… a zatim se vratite da ponovo ponjušite svoju nošenu odeću.

Njuškanje ne ograničavajte samo na mesta na koja dolazi pazuh, prepone i slično. To jesu “epicentri” smrada, ali čovek ne smrdi samo ispod miške i dole, već celom površinom kože. Osim toga, to su mesta na kojima ćete gotovo sigurno pronaći neki smrad, zbog vlage koja se tu skuplja i pogoduje razvoju bakterija. Zato je za objektivniju sliku vašeg telesnog mirisa potrebno da garderobu prenjuškajte svuda temeljno. Najobjektivniju sliku daje njuškanje delova odeće koji naležu na kožu tela, ali ostaju suvi.

Ukoliko pronađete neki neprijatan miris, to može biti iz tri razloga: – ili vaše telo zbog nečega miriše neprijatno, ili je vaša garderoba pretežno od materijala ili boja koje neprijatno mirišu ili pogoduju razvoju bakterija, ili je kombinacija prethodna dva.

Šta god da je slučaj, ako ovim metodom utvrdite da vam garderoba neprijatno miriše nakon samo jednog nošenja, počnite da se navikavate da svakodnevno perete odeću, ali razmotrite i drugačiji izbor materijala pri sledećoj kupovini i promenu ishrane.

Ukoliko ste osoba koja se puno znoji, velika je šansa da ne mirišete baš lepo drugima.

Možda je problem u ishrani – određene namirnice izazivaju jači telesni miris

Ukoliko primetiš da ti se telo i odeća osećaju neprijatno čak i uz izbor pamučnih i kvalitetnih materijala, moguće je da problem leži u tvojoj ishrani.

Najveći krivci za neprijatan telesni miris su začini i začinske mešavine, poput belog luka i karija. Na spisku izazivača lošeg telesnog mirisa visoko mesto zauzima i pivo, dok ljute papričice izazivaju pojačano znojenje i tako doprinose stvaranju neprijatnih mirisa. Dakle, ako si pivopija, šanse su ogromne da okolo smrduckaš ljudima, a da za to uopšte ne znaš. Ukoliko uživaš u začinjenoj hrani, sigurno ti se neko već mršti iza leđa.

Kako da proverim da li mi smrdi iz usta?

Za proveravanje zadaha postoje dva pouzdana načina:

Jedan metod je da stavite blago savijenu šaku (kao kad biste želeli da zahvatite vodu u dlan) preko usta i nosa, dunete, a onda ponjušite svoj dah. Ukoliko osetite smrad, odmah operite zube.

Takođe možete duvati u šaku neko vreme, a zatim njuškati dlan.

Drugi metod je lizanje nadlanice. Jednostavno poližite svoju nadlanicu, sačekajte desetak sekundi i onjušite. Znajte da upravo tako kako sada miriše vaš zglob, miriše i vaš dah drugima dok govorite.

Pitajte nekog kome verujete

Ovo je ujedno i najpouzdaniji test, pod uslovom da sa datom osobom možete da budete krajnje iskreni i otvoreni. Naglasite da vam zaista treba iskren odgovor, ma koliko bilo bolno.

Na kraju krajeva, pravi prijatelj će vas uvek opomenuti ako primeti da neprijatno mirišete i neće vam dopustiti da takvi izađete iz kuće. Međutiv, takva prijateljstva predstavljaju čist luksuz i retkost u današnje vreme, tako da je najbolje pouzdati se u samog sebe i naoštriti nos.

Prva pomoć protiv smrada iz usta

Može dobro da posluži žvakanje peršuna, bosiljka, nane ili ispiranje usta higijenskom tečnošću. Ipak, ukoliko primetite da vam je zadah loš čak i nakon pranja zuba, i korigovanja ishrane, moguće je da ga izaziva neki drugi zdravstveni problem vezan za organe za varenje.

Pravilo je da zdravo i čisto telo ne miriše loše, nema neprijatan, niti ikakav dominantan zadah. Zbog toga je najbolje da razmislite o promeni celokupnog načina života i navika, pa čak i da posetite lekara, ako primetite da vaše telo često neprijatno miriše.

S druge strane, nemojte ni preterivati u želji da otklonite svaki prirodan miris sa svog tela. Podjednako kao i loša higijena, propterećenost higijenom može biti loša stvar. Sigurno i vi poznajete nekog ko preteruje sa tuširanjima, dezodoransima, kremicama, dezinfekcionim sredstvima i slično. Potrebno je znati da svako telo ima sebi svojstven miris. Svaka osoba miriše drugačije. Prirodni miris tela nije isto što i smrad i ne treba se truduti da se prirodan miris tela po svaku cenu maskira veštačkim mirisima. Vrlo često ovakvo preterivanje takođe ostavlja neprijatan utisak iako se ne radi o smradu, a nije ni zdravo.

Izvor: besnopile.rs

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *