Home / Zabava i zanimljivosti / KAD SE OTOPI SAV LED, OVAKO ĆE IZGLEDATI ZEMLJA: Sudbina Srbije je… Uh… (VIDEO)

KAD SE OTOPI SAV LED, OVAKO ĆE IZGLEDATI ZEMLJA: Sudbina Srbije je… Uh… (VIDEO)

Za sve one koji misle da je ovo daleka budućnost, podsetićemo da se cela jedna ogromna ploča sa Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta

Raspored kontinenata okeana na Zemlji se kroz milione godina dramatično menjao. 

 

Trenutne obale kontinenata su, u jednom smislu, rezultat odnosa zaleđenosti prema nezaleđenosti vode na planeti. Drugim rečima, količina vode na Zemlji koja postoji u obliku leda ključni je faktor za to kako će izgledati mapa sveta.

Budući da, usled globalnog zagrevanja koje izaziva čovek, sve više idemo u budućnost sa veoma vrelim danima, što znači i sa veoma malo leda na planeti, i izgled obala će se menjati. Tamo gde je danas obala, biće more, gde je poluostrvo, biće ostrvo, i tako dalje.

 

Veliki gradovi na moru, kao što su Los Anđeles, Mumbaj, Šangaj, Njujork, biće prošlost, a neki u “dubokoj unutrašnjosti” postaće novo “more”.

Naučnici su napravili procenu i model promena obalnih linija na osnovu podataka koje trenutno imaju. Kad se otopi sav led sa polova, nestaće, na primer, cela američka država Florida, a Kalifornija će se prepoloviti. Stokholm, glavni grad Švedske, biće potopljen, kao i drugi gradovi u Evropi.

Za sve one koji misle da je ovo daleka budućnost, podsetićemo da se cela jedna ogromna ploča sa Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta, i uskoro će se pretvoriti u najveći ledeni breg na planeti. Ovo se sada dešava: dok čitate ovo, ta ledena masa, dugačka 175 kilometara, odvaja se i počinje da se topi.

(Espreso.rs/Disclosetv)

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *