Home / Zabava i zanimljivosti / Djevojke Masovno Nose OVE OGRLICE, A Kada Vidite ŠTA ZNAČI, Nikada Više Ih NEĆETE STAVITI Oko Vrata!

Djevojke Masovno Nose OVE OGRLICE, A Kada Vidite ŠTA ZNAČI, Nikada Više Ih NEĆETE STAVITI Oko Vrata!

Na povratak čoker ogrlica malo je žena ostalo imuno. Mnoge djevojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa Instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi ili okovratnicima za pse. A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se vezuju za devedesete godine, o njima svjedoče mnoge kulturne epohe.

 

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja pros*itutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smjelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovijestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima.

 

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svijetu. Ona je bila zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije.

 

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživjele 70-ih godina kao dio gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

 

Kako se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput  “Šanela” i “Lanvina” uvrstile u svoje  kolekcije, piše studnel.com.

 

Ekskluziva.ba

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *