Home / Zabava i zanimljivosti / FOTO: OČAJNIČKI POTEZ Pistorius skinuo proteze, želio dirnuti suce i izbjeći 15 godina zatvora

FOTO: OČAJNIČKI POTEZ Pistorius skinuo proteze, želio dirnuti suce i izbjeći 15 godina zatvora

Na golim batrljcima u sudnici u Pretoriji, nekadašnji paraolimpijski šampion, Južnoafrikanac Oscar Pistorius želio je u srijedu posljednji put dirnuti suce i izbjeći kaznu od najmanje 15 godina zatvora.

Neumoljivi tužitelj Gerrie Nel nije se dao smekšati i nakon dugog ispitivanja zatražio je strogu primjenu zakona.

– Zahtijevamo da se izrekne kazna od najmanje 15 godina zatvora – rekao je on.

Reuters

 

Sutkinja Thokozile Masipa objavila je da će presudu donijeti 6. srpnja. Petnaest godina zatvora maksimalna je kazna koju za ubojstvo predviđa južnoafrički zakon, no sutkinja ima mogućnost ublažiti kaznu ako smatra da postoje olakotne okolnosti. Tijekom suđenja emitirana izravno na televiziji, Pistorius je u sportskoj odjeći ustao, odložio proteze i prošetao na batrljcima pred prepunom dvoranom suda u Pretoriji.

– Tri su sata ujutro, mračno je, on je na batrljcima. Bez proteza njegova je ravnoteža slaba i nije se u stanju braniti – rekao je njegov odvjetnik Barry Roux, dok je Pistorius ponovno sjeo, u suzama, daleko od imidža nepobjediva šampiona.

Reuters

 

Odvjetnik je posljednji put pokušao uvjeriti sud da je prestrašeni Pistorius pucao u panici misleći da ga napada provalnik na Valentinovo 2013. Tužitelj je pokušao kontrirati podsjećajući da je 29-godišnji optuženik bio vrhnski sportaš i da njegov hendikep ne može biti isprika za njegov čin. Gotovo tri i pol godine nakon ubojstva svoje djevojke, Oscar Pistorius saznat će 6. srpnja konačnu kaznu, nakon vrlo dugog povlačenja pred sudovima u pokušaju izbjegavanja zatvora.

Pitanje je hoće li dobiti petnaest godina strogog zatvora kao što predviđa južnoafrički kazneni zakon ili manje, uzevši u obzir njegov hendikep i olakotne okolnosti. Kakva god bila odluka suca, nekadašnji paraolimpijski prvak kriv za ubojstvo djevojke Reeve Steenkamp na Valentinovo 2013. znat će svoju sudbinu vrlo vjerojatno krajem sljedećeg tjedna. Saslušanja počinju u ponedjeljak ujutro.

Reuters

 

– Ne vjerujem da će to trajati duže od tjedan dana – kaže odvjetnik blizak predmetu.

– Mislim da će obje strane predstaviti svoje argumente u tri dana. Moguće je da sudac tada odgodi saslušanje u četvrtak i vrati se u petak s presudom – rekao je.

Prvotno osuđen na pet godina zatvora zbog ‘ubojstva iz nehaja’, 29-godišnji Južnoafrikanac odslužio je godinu dana zatvora prije nego je uvjetno oslobođen. No, nakon priziva tužiteljstva, njegov je zločin preimenovan u ‘ubojstvo’ što bi teoretski trebalo značiti najmanje 15 godina strogog zatvora. Svjetski poznat zbog sudjelovanja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., Pistorius je još uvijek na slobodi ali je iscrpio sve sudske mogućnosti. Presuda koja mu bude izrečena bit će konačna.

Autor:HINA

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *