Home / Svijet i dešavanja / Muškarcima stižu POZIVI na VOJNE VEŽBE! VUČIĆ: Ko se ne odazove ide kazna ili zatvor

Muškarcima stižu POZIVI na VOJNE VEŽBE! VUČIĆ: Ko se ne odazove ide kazna ili zatvor

Mnogi su poziv shvatili kao znak da Srbija momentalno mora da se brani. Odgovorni tvrde da nema razloga za strah i da država nije ugrožena.

Iz Vojske Srbije objašnjavaju da su vežbe deo redovne procedure. Vežbe su izuzetno važne za odbranu zemlje, kaže kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

“Pozivi za vojnu vežbu rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom, situacijom u regionu i migrantskom krizom. Vežbe rezervnog sastava Vojske Srbije su normalna, redovna stvar koja se sprovodi u skladu sa Zakonom o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi”, podseća Krivokapić.

Ipak, zbunjuje činjenica da je poziv za vojnu vežbu u isto vreme dobio veliki broj rezervista, posebno na području glavnog grada Srbije, odakle je stiglo i najviše pitanja o vežbi. I odgovor na ovo pitanje je jednostavan, kaže sagovornik, posle pauze od nekoliko godina, do koje je došlo zbog nedostatka sredstava, intenzivno vežbanje na poligonima se nastavlja.

“Srbija se nalazi u kompleksnom bezbednosnom okruženju, a vojska je kao i do sada garant bezbednosti svih građana. Ovim vežbama unapređujemo naše operativne i funkcionalne sposobnosti, razvijamo rezervni sastav koji je, ne daj bože, u slučajevima ratnog ili vanrednog stanja oslonac odbrane i zaštite naše zemlje”, ističe Krivokapić.

Šta brine buduće rezerviste? Pre svega kako da dođu do kasarne, s kojim parama i kako da pravdaju odlazak sa posla. Pitaju da li će ih poslodavac otpustiti i zameniti drugim. Ima i onih koji “kukaju” što “moraju da se popnu na čuku”. Krivokapić objašnjava da se na vežbu odlazi upravo zbog toga da bi se potencijalni vojnici vratili u formu.

“Radi se o ljudima koji i po 10 ili 15 godina nisu obukli uniformu i bili na nekom vojnom poligonu. Njihove fizičke sposobnosti su se znatno promenile u odnosu na period kad su služili vojni rok. Naše kolege imaju razumevanja. Polako ih uvode u određene faze obuke, obnavljaju im znanja”, kaže sagovornik.

On dodaje da Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove rezervista. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih se refundira pun iznos mesečne zarade. I oni koji se ovih dana smatraju srećnicima, jer su vojni rok služili civilno, mogu da očekuju poziv, otkriva Krivokapić.

ALO NOVINE

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *