Home / Svijet i dešavanja / OVO JE KRAJ DODIKA I RS-a: Pogledajte kakvu je danas odluku Evropa konačno donijela…

OVO JE KRAJ DODIKA I RS-a: Pogledajte kakvu je danas odluku Evropa konačno donijela…

Reaktiviranje priče o referendumu u RS, bit će možda i najveća prepreka putu BiH ka EU, jasno je iskazano u velikom većinom glasova usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta o našoj zemlji, prvoj nakon što je naša zemlja predala zahtjev za članstvo. Data je i podrška evropskoj perspektivi, te napoemnuto da su pred BiH brojne potrebne reforme ukoliko želimo čvrsto stati na put integracija.

Evropski parlamentarci jasno su poručili BiH da, želimo li u skorije vrijeme kandidatski status, moramo konkretnim koracima potvrditi planove iz aplikacije. Ključne su reforme u oblasti socijalne zaštite, te ekonomije i sistema pravosuđa i prilagođavanje SSP-a i na kraju nezaobilazni mehanizam koordinacije. Parlamentarci iz Hrvatske zatražili su od Unije hitno procesuiranje zahtjeva BiH za članstvo. Posebno je istaknuta i potreba skore ustavne reforme, koja bi vodila ravnopravnost konstitutivnih naroda.

Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu (Hrvatska): Očekujemo konačan odgovor učinkovitog mehanizma koordinacije. Druga dva ključna preduvjeta za napredak, cjelovita implementacija reformske agende i adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tek se trebaju dogoditi. Treba spomenuti nažalost neriješena pitanja koja odgađaju konačnu objavu datuma davno održanog popisa stanovništva. Tu je nedostatak jednog broja strategija na državnoj razini što onemogućava BiH da počne koristiti ozbiljna sredstva za izgradnju energetske i transportne infrastrukture.

Hennis Plasschaert, holandsko predsjedništvo: BiH mora pokazati konkretne pomake na ispunjavanju reformske agende. Vijeće je posebno zabrinuto najavama referenduma u entitetu RS, koji bi mogao ugroziti suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Za BiH je najvažnije da nastavi s progresom, mi smo očito spremni da ih podržimo.

Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH: BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU u sedmici u kojoj je Evropsko vijeće razgovaralo o pitanju referenduma u Velikoj Britaniji. To je dokaz da je model EU i dalje privlačan. Pozivamo Vijeće da ispita zahtjev BiH za članstvo u najkraćem mogućem roku i ohrabi BiH da ostane na reformskom putu.

Jedna od najbitnijih stavki je i poziv na uzdržavanje od nacionalističke retorike, prijetnji referendumima i urušavanja državnih institucija.

Adnan Huskić, analitičar EU integracija: Ovo su elementi koji nama naprosto neće omogućiti dalje približavanje EU. Potpuno je nelogično da se i pokušava naći neko srednje rješenje između zahtjeva iz Banjaluke, koji su čisto politikanstvo i onoga što je EP kao takvo politikanstvo, ali vrlo ozbiljno i destabilizirajuće i prepoznao.

Iz komisije za EU integracije državnog Parlamenta ističu da je jasno kako za kandidatski status očito nije dovoljno samo predati zahtjev za članstvo. BiH, prije svega, čeka obiman upitnik, u kojem bi već prva i osnovna pitanja mogla biti problem.

Saša Magazinović, član Komisije za EU integracije PS BiH: Da bi bili ozbiljan aspirant na kandidatski status, bar morate znati reći kako se zovete i koliko vas ima. Zbog toga je objava rezultata popisa esencijalno pitanje i vlčasti moraju pokazati imaju li ili ne kapacitet da riješe prvi korak.

Rezolucija Evropskog parlamenta prva je nakon što je, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sredinom februara predao zahtjev za članstvo. Iako je podrška zvaničnog Brisela očita, sve su prilike da je pred BiH dug put kako do kandidatskog statusa, koji se najavljuje za narednu godinu, tako i do punopravnog članstva.

TV1

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *