Home / Svijet i dešavanja / HAOS NA GRANICI PREMA MORU: Hrvatski graničari masovni šikaniraju građane BiH: Pogledajte zbog čega to rade…

HAOS NA GRANICI PREMA MORU: Hrvatski graničari masovni šikaniraju građane BiH: Pogledajte zbog čega to rade…

Kontrole na hrvatskim granicama uvedene po Uredbi EU o zoni Schengen, osim što izazivaju gužve, uistinu znaju biti rigorozne, piše Dubrovački Dnevnik.
Tome svjedoči i priča turističkih vodiča koji su sa grupom stranih turista prošlog vikenda više vremena proveli čekajući na granicama između Hrvatske i BiH nego u putu. Kažu da se radi o pravom iživljavanju nad putnicima.
Od Mostara do Dubrovnika, i nazad, skenirani smo čak osam puta! Dakle, na svakom graničnom prijelazu su prošli skeniranje, kako vodiči, tako i gosti. To su ljudi u trećoj životnoj dobi koji su došli odmoriti se ovdje i vidjeli su uistinu lijepe stvari, ali to skeniranje koje su morali proći osam puta na relaciji Dubrovnik­Mostar ­Dubrovnik im neće ostati u najljepšem sjećanju. To je čisto iživljavanje nad putnicima i potpuni košmar ­ tvrdi dugogodišnji turistički vodič iz Hrvatske.
Turistički radnici kažu kako im je jasno da su mjere rigoroznije zbog nove Direktive EU, ali ističu i kako je osam skeniranja pretjerano. Po vijestima stalno slušamo kako Slovenci blokiraju granicu i kako su odgovorni za gužve na Bregani i sjevernim prijelazima dok naši tobože propuštaju. I ja bih možda mislio tako da nisam bio svjedok situacije koja vlada i kod nas i činjenici da naši rade gužve prema Crnoj Gori i BiH. Jasno nam je skeniranje na vanjskim granicama, ali je uistinu tragikomično da se Neum skenira gdje se također stvaraju gužve jer idemo iz Hrvatske u Hrvatsku. Konkretno, gosti koji su smješteni u Makarskoj i koji idu za Dubrovnik skenirani su četiri puta. Gosti koji su taj dan išli u Mostar, skenirani su osam puta. To su pretežno strani gosti koji su stigli avionima i koji su već skenirani na aerodromu ­ tvrde vodiči.
Kažu kako je situacija bila takva u subotu i nedjelju, a pribojavaju se i pogoršanja u špici sezone. Apeliraju kako se stanje treba popraviti kako bi gostima putovanje i destinacija ostali u lijepom sjećanju.

Izvor: cikmagazin.com

O nama danilo

Vidi još

Da bi dobila pare, trebalo je da 5 godina bude u braku sa milijarderom, izdržala je 5 godina i 3 meseca, i zaradila 200 MILIONA DOLARA!

Svetskim medijima odjeknula je vest da se 50-godišnja Dženet Džekson razvodi od milijardera Visama al Mana, i to …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *