Home / Zabava i zanimljivosti / JEZERO SMRTI Ko ovde provede sat vremena, sigurno umire!

JEZERO SMRTI Ko ovde provede sat vremena, sigurno umire!

Svaki čovek koji na ovom jezeru provede 60 minuta nema šanse da preživi!

Jezero Karačaj

Jezero Karačaj, Foto: Youtube printscreen

Rusko jezero Karačaj je jedno od najlepših ali ujedno i jedno od najzagađenijih jezera na planeti. Nalazi se na južnom Uralu u zapadnoj Rusiji, a ukoliko biste 90-ih stajali neko vreme na obali ovog jezera ubrzo biste umrli od radijacije!

Naime, u blizini jezera je nuklerani pogon koji je prestao da radi još 1957. godine, nakon nesreće u kojoj je prestao da radi sistem za hlađenje. Ruske vlasti su krile da je ovaj pogon uopšte postoji.

Nakon Drugog svetskog rata Sovjetski Savez je zaostajao za razvojem nukleranog arsenala u odnosu na SAD, pa se ubrzano radilo na istraživanjima i razvojnim projektima kako bi se proizvela dovoljna količina uranijuma i plutonijum. Nuklearno postrojenje u Ozersku izgrađeno je u žurbi između 1945. i 1948, a “rupe u znanju” sovjetskih fizičara onemogućile su ispravnu procenu sigurnosnih odluka. Ekološki problemi itekako nisu uzimani u obzir u tim fazama razvoja nukleranih programa.

Zato je sav nuklearni otpad iz šest reaktora završio u jezeru Karačaj. Nakon kobne eksplozije nuklernog postrojenja, lokalno stanovništvo iz Ozerska je evakuisano, a oslobođena radijacija je bila smrtonosna. Postoje ljudi koji su odbili evakuaciju i ostali su da žive tu. Iako već decenijama udišu zagađen vazduh i piju zagađenu vodu imaju samo jedno pravilo – NE PRILAZE JEZERU!

Naravno, veliki je broj njih oboleo je i umro od raka, a grad je ograđen. Svako ko želi može da izađe iz grada, ali za ulazak je neophodna dozvola ruske tajne policije.

Jezero Karačaj danas je zatrpano betonom čija je namena da zadrži radioaktivni talog dalje od obale. Međutim, i dan danas je oko jezera nivo radijacije 20 puta veći od dozvoljenog.

Nizvodno od njega u reci Teha gotovo ni nema tragova radijacije, iako su uzvodni tokovi zagađeni i iz njih neće smeti da se pije voda još više stotina godina.

alo.rs

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *