Home / Ispovesti i dodatno / POUČNA PRIČA – Kuca od zlata

POUČNA PRIČA – Kuca od zlata

Jedan covek je za vreme zlatne groznice resio da proda svu svoju imovinu da bi kupio opremu za kopanje zlata i obezbedio hranu za ovaj poduhvat. Otisao je u planine zajedno sa drugim kopacima i krenuo u potragu za zlatom.
Dani su prolazili, a on nije pronasao ni trunku zlata. Prolazili su meseci i godine, on je postajao sve siroMasniji i siroMasniji i na kraju je ostao bez icega. Razocaran posle svega, resio je da ode u jedno napušteno mesto, gde su ostale prazne barake, i da tu umre. Kako se osecao veoma usamljenim na tom pustom i sumornom mestu, odlucio je da ode negde u prirodu. Stigao je do jednog potoka, koji je tekao pored divne livade do koje je bila suma. Tu je stao i posmatrajuci ovaj predivan prizor prirodne lepote koje nam je Bog podario, odlucio je da tu napravi sebi jednu malu kucicu. Kako je bilo toplo vreme, iskopao je rupu pored potoka i poceo da pravi cigle od te zemlje i da ih susi na suncu. Od njih je kasnije sagradio malu kucicu na sred poljane. Dosla je zima, a on je, onako izmoren i razocaran, umro od gladi i hladnoce. Od tada je proslo puno vremena i jedan mladi bracni par je resio da kupi taj plac i sagradi na njemu kucu, jer im se jako sviđao predeo. Sagradili su kuću, ali im je smetala ta neugledna kucica na sred livade, pa su resili da je sruse. Kada su poceli da je ruse, primetili su da u ciglama nesto svetluca na suncu. Odneli su ciglu na analizu i ustanovili da je razlog tome zlato.
Mesto odakle je vađena zemlja za te cigle je bilo bogato nalaziste zlata. Na tom mestu je kasnije otvoren jedan od najvećih rudnika zlata.

Zamislite koliko jedan covek moze da bude slep pored ociju i ne vidi bogatstvo koje tako dugo trazi. Covek je umro od gladi u kuci od zlata.

Zato vas molim da i vi ne budete slepi. Otvorite oci!

Pogledajte oko sebe!

http://balkan-casopis.com

O nama danilo

Vidi još

VIC: Je*avala se mala Cig*nčica za pare

Je*avala se mala Cig*nčica za pare. Poso slabo išao pa da bi više zarađivala otišla …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *