Home / Zabava i zanimljivosti / OVO MORATE DA PROČITATE: Za sve one rođene 1950-te, 60-te, 70-te i 80-te …

OVO MORATE DA PROČITATE: Za sve one rođene 1950-te, 60-te, 70-te i 80-te …

Prvo, preživeli smo i rođeni smo normalni, iako su naše majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pušile i radile do zadnjeg dana trudnoće i nikad nisu bile testirane na dijabetes.

U to vreme upozorenja u stilu “čuvati daleko od dohvata dece” na bočicama sa lekovima, vratima i ormarima nisu postojala.

Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pamper pelene. Piškili smo u krevet..

Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i Airbag jastuka i nismo morali imati kacige na glavi za vožnju biciklom ili na rolerima.

Pili smo vodu iz creva za zalivanje vrta, a ne iz flašica kupljenih u velikim trgovačkim lancima. Delili smo flašicu Cocte ili Cole sa našim prijateljima i niko nije umro zbog toga.

 

magazin.baJeli smo mlečne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili sokove koji su i tada bili puni sećera, ali nismo bili debeli zato što smo smo se stalno igrali napolju.

Izlazili smo iz kuće ujutro i igrali se po celi dan, žmurki, lopova i pandura, kraljica 1-2-3, kauboja i Indijanaca i svega ostalog što je samo dečija mašta bila u stanju da smisli, sve dok se nije upalila ulična rasveta koje onako nije bilo previše.

Neretko, nas niko nije mogao naći po celi dan, pa je i roditeljska pljuska po guzi bila deo odrastanja, a bez zlostavljanja u porodici. Nije bilo mobilnih telefona, da nas mame nonstop zivkaju i pitaju kad ćemo kući.

I nikad nije bilo problema…

Provodili smo cele dane praveći trkaće daske od otpada iz podruma, spuštali se niz ulice zaboravljajući da nismo napravili kočnice.

Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naučili smo kako rešiti problem.

Mi nismo imali imaginarne prijatelje, ni probleme s koncentracijom u školi.

Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali školskog psihologa, pa smo

frontal.ba

Nama nisu prodavali drogu ispred škole…

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice. Nismo imali 99 kanala na televiziji (samo dva i to drugi tek od popodne). Nismo imali video rekordere, surround sound, mobilne telefone, kompjutere, Internet, Facebook!

I mi smo imali prijatelje i mi smo išli napolje da se igramo sa njima.

Padali smo sa drveća, znali se poseći na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku , ali naši roditelji nikada nisu išli na sud zbog toga.

Igrali smo se lukom i strelom, gradili utvrđenja od snega, bacali petarde za Novu godinu, čitali hrpe crtanih romana i sve smo to preživeli bez posledica!

Vozili smo se biciklom ili peške dotrčali do prijateljeve kuće, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kuću da se družimo i budemo zajedno!

Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu plaćali kauciju da nas izvuku. Ustvari, bili su često stroži nego sam zakon!

Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji čovečanstva. Naše generacije su dale najbolje izumitelje i naučnike do danas.

Imali smo slobodu, pravo na greške, uspeh i odgovornost.

I naučili smo živeti s tim!

I ti pripadaš toj generaciji?

ČESTITAM!

MOŽDA ĆES ŽELETI DA PODELIŠ OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SREĆE DA ODRASTAJU KAO PRAVA DECA, PRE NEGO ŠTO SU KRIMINALCI, DRŽAVE I VLADE POČELI DA ODREĐUJU KAKO TREBA ŽIVETI !

Možda bi bilo dobro poslati ovu poruku i vašoj deci da vide kako su njihovi roditelji odrastali…

izvor: magazin.ba

 

O nama danilo

Vidi još

Ovakvu scenu još niste videli: Žena uhvatila muža sa ljubavnicom! (VIDEO)

Žena je uhvatila nevernog supruga kako je varao dok je sedeo u kafiću sa svojom …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *