Home / Linkovi / Ekatarina je bila jedina Staljinova ljubav: Umrla je na njegovim rukama, a onda je – pobio njenu porodicu! Evo Zašto!

Ekatarina je bila jedina Staljinova ljubav: Umrla je na njegovim rukama, a onda je – pobio njenu porodicu! Evo Zašto!

Iako je važio za surovog diktatora koji je gvozednom pesnicom vladao SSSR, Jozef Staljin je volio samo jednu osobu u svom životu. To je bila njegova prva žena Ekatarina Semenovna Svanidze, koja mu je rodila jedno dijete, a potom umrla veoma mlada. Na njenoj sahrani Staljin je rekao da su sa njom otišla i sva njegova topla i ljudska osjećanja prema drugima i u tom trenutku se transformisao u čovjeka kakvim ga cijeli svijet i pamti, a koji se nije libio da likvidira svakog ko bi mu se našao na putu. Ekatarina je rođena 2. aprila 1885. godine u malom planinskom mjestu Baji u tadašnjoj ruskoj imperiji. Ona je bila kćerka Sipore i Svimona. Njena porodica je pripadala nižem plemstvu ali su ipak bili siromašni. Svimon je bio učitelj u Kutaisiju. Ona je imala dvije sestre Aleksandru i Mariju, kao i jednog brata Aleksandra. Prema historijskim podacima njeni roditelji su imali još dvoje djece koja su umrla u detinjstvu. Njen brat Aleksandar je bio član Boljševičke partije u Gruziji i Staljinov prijatelj. Ekatarina je bila veoma obrazovana i emancipovana po standardima tog vremena. Ona je sa sestrama radila kao krojačica u svojoj radnji u Tbilisiju i pravila je uniforme i haljine za vojsku i plemstvo.

U prvim godinama 20 stoljeća Staljin je bio vođa revolucionarne bande u Gruziji, koja je bila odgovorna za brojne kriminalne aktivnosti. Godine 1905. Aleksandar je pozvao Staljina da živi sa njim, njegovim sestrama i zetom. Iako je Ekatarina bila na višem društvenom položaju od Staljina njih dvoje su se odmah zaljubili. Ona je bila fascinirana Staljinom i njegovim idejama. Više puta je navodno isticala da joj je šarmantan i da ga obožava. Ona je i sama podržavala boljševički pokret. Godine 1906. njih dvoje su se vjenčali i priređena je mala zabava. Ekatarina je imala isto ime kao i Staljinova majka, a zanimljivo je i to da je kao i ona bila veoma religiozna. Iako je Staljin bio ateista pristao je da se vjenčaju u crkvi. U početku su imali problem da nađu sveštenika koji bi pristao da ih vjenča, pošto je Staljin imao falsifikovana dokumenta. Ekatarina je u to vrijeme bila već mjesec dana u drugom stanju, ali nije poznato da li je ona znala za to. Postoje zapisi i da je informisala Staljina da je u drugom stanju i da su se zbog toga tako brzo vjenčali.

Prema historijskim podacima Staljin i Ekatarina su bili veoma zaljubljeni. On je kasnije svojoj najmlađoj kćerki Svetlani rekao da je njegova prva žena “bila slatka i lijepa i da je mogla da mu istopi srce”. Njih dvoje nisu registrovali brak pa je Ekatarina zadržala svoje djevojačko prezime. Nekoliko mjeseci kasnije nakon jedne policijske racije Ekatarina koja je bila u petom mjesecu trudnoće i njen rođak su uhapšeni. Spiridon je osuđen na smrt zbog pravljenja bombe. Njena sestra je uspijela da preko svojih klijentkinja kojima je šila haljine oslobodi Ekatarinu i da svom rođaku preinači kaznu. Njihov sin je rođen u martu 1907. godine. Staljin je bio prisutan na porođaju, a prema poznatim zapisima “njegova ljubav prema ženi i djetetu je nakon toga postala deset puta veća”. Nakon toga se sele u Baku gdje je Staljin prethodno radio za naftnu kompaniju Rotšilda. Ekatarina je nastavila da radi kao krojačica, dok je Staljin nastavio sa boljševičkim aktinostima. Staljin je potom otišao u Njemačku da prisustvuje socijalističkom kongresu u Štutgartu. Ekatarina se tada razbolila. Njena porodica je tražila od Staljina da je dovede u Gruziju jer bi joj tamošnja klima prijala za oporavak. On je to odlagao sve do oktobra, kada je njoj stanje krenulo da se pogoršava.

Krenuli za Tbilisi, a prema pojedinim zapisima stoji da je bolovala od tuberkoloze. Međutim, njena porodica tvrdi da je ispoljavala simptome tifusa. Bili su u braku samo 18 mjeseci, a onda je ona poslije teške bolesti umrla na njegovim rukama 5. decembra 1907. godine. Njena smrt je za Staljina bila veliki udarac i on je navodno rekao da su sa njom u njemu umrla i sva “topla osjećanja prema čovječanstvu”. Kada su njeno tijelo spustili u grob Staljin je skočio za njom, a prisutni su morali da ga izvlače napolje. Nakon ovog nesretnog događaja on je otišao kod svoje majke u rodni grad Gori, a potom se vratio u Baku. Sina je ostavio kod Ekatarinine majke i rijetko ga je posjećivao. Često je bio hapšen zatvaran od 1911. do 1921. godine. Ekatarinin brat Aleksandar se oženio operskom pjevačicom Marijom Anisimovnom i napredovao je u Komunističkoj partiji. Tokom velikih čistki 1938. godine Staljin je naredio da se uhapsi Aleksandar i njegova supruga Marija. Zahtjevao je od njega da prizna da je njemački špijun ali je Aleksandar to odbio. Oboje su pogubljeni 1941. godine. Njihov sin Ivan je kratko bio oženjen jedinom Staljinovom ćerkom Svetlanom. On je podnio zahtjev za razvod 1959. godine. Ekatarinin rođak Nikolaj je također pogubljen tokom čistki 1937. godine.

izvor: avaz.ba

O nama danilo

Vidi još

Kada je saznao da ga vara, ženinom ljubavniku poslao listu želju. Želja broj sedam natjerat će vam suze na oči

Društvenim mrežama proširilo se pismo jednog prevarenog muža. Naime, kada je saznao da ga žena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *